Łatwa ryżanka z kurczakiem i warzywami: przepis na zdrowy i pyszny krupnik ryżowy

Łatwa ryżanka z kurczakiem i warzywami: przepis na zdrowy i pyszny krupnik ryżowy
Autor: Shutterstock Gęsta, pożywa zupa z ryżu i kurczaka na rozgrzewkę
łatwy
20 min
4

Domowa zupa z kurczaka i ryżu - pyszny, sycący posiłek na zimny dzień. Ten łatwy przepis na lekkostrawną ryżankę zawiera delikatne mięso kurczaka, ryż i warzywa w aromatycznym bulionie. To jeden z moich ulubionych przepisów na zdrową zupę! Łatwa ryżanka z kurczakiem i warzywami to  przepis na zdrowy i pyszny krupnik ryżowy dla każdego! Polecam gorąco, szczególnie w mroźny dzień!

WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE PRZYGOTOWANIA ZUPY Z KURCZAKIEM I RYŻEM

Czy mogę zrobić tę zupę z resztkami kurczaka?

Aby zrobić tę zupę z kurczakiem i ryżem z resztek kurczaka, dodaj ugotowanego, posiekanego kurczaka do zupy po zakończeniu gotowania ryżu. Gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut, aby mięso się zagrzało.

Czy mogę zrobić tę zupę z resztkami ryżu?

Aby zrobić tę zupę z resztkami ryżu, wmieszaj ugotowany ryż do gotowej zupy. Gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut, aby ryż się zagrzał.

Czy mogę dodać inne warzywa do tej zupy?

Tak! Spróbuj mrożonego groszku, cukinii, pokrojonej w  kostkę dyni piżmowej lub kawałków ziemniaka. Pamiętaj, aby dodawać kurczaka zgodnie z ich czasem gotowania. Twarde warzywa wcześniej, a miękkie i delikatne, takie jak mrożony groszek na końcu gotowania zupy.

Czy mogę zrobić wegetariańską wersję tej zupy?

W przypadku wegetariańskiej zupy ryżowej zamiast kurczaka dodaj białą fasolę z puszki (odcedzoną).

SKŁADNIKI

  • 1 łyżka oliwy lub oleju
  • 1 cebula, posiekana
  • 3 marchewki, pokrojone na ćwierć plasterki
  • 1 seler, kawałek wielkości pudełka od zapałek, pokrojony w słomkę
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • ½ łyżeczka soli lub do smaku
  • ¼ łyżeczki czarnego pieprzu lub do smaku
  • 1 szklanka ryżu długoziarnistego, opłukanego i odsączonego
  • 1,5 l rosołu drobiowego
  • 350-450 g filetu z piersi kurczaka
  • świeża posiekana natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej tłuszcz w dużym garnku z grubym dnem na średnim ogniu. Dodaj cebulę, marchewkę i seler. Smaż, od czasu do czasu mieszając, około 4 minuty, aż warzywa zaczną mięknąć, a cebula się zeszkli.
  • Dodaj czosnek i smaż mieszając przez 30 sekund.
  • Dodaj suszony tymianek, sól, pieprz, ryż i rosół z kurczaka. Wymieszaj.
  • Włóż cały filet z piersi kurczaka w garnku.
  • Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień do małego, aby zupa gotowała się na wolnym ogniu.
  • Przykryj i gotuj przez 35-45 minut lub do momentu, aż kurczak się ugotuje, a ryż będzie miękki. Sprawdź wskazówki na opakowaniu ryżu jaki jest czas gotowania na kuchence.
  • Wyjmij filet z piersi kurczaka i pokrój go na kawałki wielkości kęsa lub jeszcze lepiej poszarp na włókienka. Dodaj kurczaka z powrotem do zupy.
  • Podaj zupę ze świeżą posiekaną natką pietruszki. Jeśli chcesz zmodyfikować przepis, zobacz wskazówki poniżej.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej