Japońska zupa MISO: jak zrobić domową zupę wegetariańską

2021-03-05
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Japońska zupa MISO: jak zrobić domową zupę wegetariańską
Autor: Shutterstock Japońska zupa miso z tofu i szczypiorem
łatwy
30 min
4

Ten prosty przepis na japońską zupę MISO jest pełen pikantnego smaku umami. Zupa miso jest pysznym dodatkiem, przystawką lub samodzielnym posiłkiem. Miso -wegański bulion z tofu i szczypiorkiem - syci, rozgrzewa i smakuje. Dowiedz się, jak zrobić zupę miso w domu! 

Składniki

1 kawałek kombu o długości około 8 cm

4 szklanki wody

3 łyżki suszonych wodorostów wakame

4 łyżki białej pasty miso

1 pęczek zielonej cebulki, pokrojonej

150-180 g jedwabistego tofu, pokrojonego w kostkę

tamari, do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Delikatnie opłucz kawałek kombu. Umieść w garnku z wodą i delikatnie gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut. Nie pozwól mu się zagotować, inaczej smak kombu stanie się gorzki.

Namocz wakame w małej misce z ciepłą wodą na co najmniej 5 minut, aby ponownie nawodnić.

Usuń kombu z zupy. W małej misce wymieszaj pastę miso z częścią gorącego bulionu, aż mieszanina będzie gładka, a następnie ponownie dodaj ją do zupy.

Osącz wakame i dodaj do garnka z zupą razem z szalotką i tofu. Gotuj na bardzo małym ogniu przez 1 do 2 minut. Dopraw do smaku tamari.

Rosół domowy: tradycyjny przepis na lekarstwo na wszystkie smutki