Japońska zupa MISO: jak zrobić domową zupę wegetariańską
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Ten prosty przepis na japońską zupę MISO jest pełen pikantnego smaku umami. Zupa miso jest pysznym dodatkiem, przystawką lub samodzielnym posiłkiem. Miso -wegański bulion z tofu i szczypiorkiem - syci, rozgrzewa i smakuje. Dowiedz się, jak zrobić zupę miso w domu!
SKŁADNIKI
- 1 kawałek kombu o długości około 8 cm
- 4 szklanki wody
- 3 łyżki suszonych wodorostów wakame
- 4 łyżki białej pasty miso
- 1 pęczek zielonej cebulki, pokrojonej
- 150-180 g jedwabistego tofu, pokrojonego w kostkę
- tamari, do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Delikatnie opłucz kawałek kombu. Umieść w garnku z wodą i delikatnie gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut. Nie pozwól mu się zagotować, inaczej smak kombu stanie się gorzki.
- Namocz wakame w małej misce z ciepłą wodą na co najmniej 5 minut, aby ponownie nawodnić.
- Usuń kombu z zupy. W małej misce wymieszaj pastę miso z częścią gorącego bulionu, aż mieszanina będzie gładka, a następnie ponownie dodaj ją do zupy.
- Osącz wakame i dodaj do garnka z zupą razem z szalotką i tofu. Gotuj na bardzo małym ogniu przez 1 do 2 minut. Dopraw do smaku tamari.
Rosół domowy: tradycyjny przepis na lekarstwo na wszystkie smutki