Japońska zupa MISO: jak zrobić domową zupę wegetariańską

Japońska zupa MISO: jak zrobić domową zupę wegetariańską
Autor: Shutterstock Japońska zupa miso z tofu i szczypiorem
łatwy
30 min
4

Ten prosty przepis na japońską zupę MISO jest pełen pikantnego smaku umami. Zupa miso jest pysznym dodatkiem, przystawką lub samodzielnym posiłkiem. Miso -wegański bulion z tofu i szczypiorkiem - syci, rozgrzewa i smakuje. Dowiedz się, jak zrobić zupę miso w domu! 

SKŁADNIKI

  • 1 kawałek kombu o długości około 8 cm
  • 4 szklanki wody
  • 3 łyżki suszonych wodorostów wakame
  • 4 łyżki białej pasty miso
  • 1 pęczek zielonej cebulki, pokrojonej
  • 150-180 g jedwabistego tofu, pokrojonego w kostkę
  • tamari, do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Delikatnie opłucz kawałek kombu. Umieść w garnku z wodą i delikatnie gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut. Nie pozwól mu się zagotować, inaczej smak kombu stanie się gorzki.
  • Namocz wakame w małej misce z ciepłą wodą na co najmniej 5 minut, aby ponownie nawodnić.
  • Usuń kombu z zupy. W małej misce wymieszaj pastę miso z częścią gorącego bulionu, aż mieszanina będzie gładka, a następnie ponownie dodaj ją do zupy.
  • Osącz wakame i dodaj do garnka z zupą razem z szalotką i tofu. Gotuj na bardzo małym ogniu przez 1 do 2 minut. Dopraw do smaku tamari.
Rosół domowy: tradycyjny przepis na lekarstwo na wszystkie smutki
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej