Brokułowa sałatka z pomidorami i mozzarellą - po prostu pychota!
2020-07-31

łatwy
15 min
4
Brokułowa sałatka pomidorkami cherry i mozzarellą to przepyszna dawka witamin w cudownych kolorach latach. Idealna sałatka na lunch lub kolację w ciepły letni dzień. Szybko się ją przygotowuje, a jeszcze szybciej znika z talerzy!
SKŁADNIKI
- 1 brokuł
- 250 g pomidorów cherry
- paczka małych kulek mozzarelli
- 1 nieduża cebula
- Sos czosnkowy:
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 4-5 ząbków czosnku
- do smaku sól morska
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Brokuła podzielić na mniejsze różyczki i w lekko osolonej wodzie ugotować al dente (3-4 minuty). Po ugotowania przelać na sitko, zahartować zimną wodą i ostudzić.
- Pomidory umyć, przekroić na pół.
- Kulki mozzarelli odsączyć z zalewy.
- Cebulę obrać i pokroić w cienkie półplasterki, rozdzielić je palcami na pojedyncze kawałki.
- Składniki sosu czosnkowego zmiksować w blenderze. Doprawić do smaku solą morską.
- W szklanym naczyniu układać warstwami różyczki brokuła, pomidory, mozzarellę, cebulę i zalać sosem czosnkowym.