Ogórki w zalewie gyros - nowy pomysł na przetwory ogórków
2020-08-08
łatwy
40 min
4
Ogórki w zalewie gyros to nowy pomysł na marynowane ogórki. Dzięki dodatkowi przyprawy gyros mają one oryginalny, nieco orientalny smak.
SKŁADNIKI
- ok. 2 kg średnich ogórków gruntowych
- 2 duże marchewki
- 3 średnie cebule
- 2 duże ząbki czosnku
- 2 płaskie łyżki soli kamiennej niejodowanej
- 2,5 szklanki cukru
- 1 szklanka octu 10 %
- pół szklanki oleju rzepakowego
- 1 opakowanie przyprawy gyros
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ogórki namoczyć w zimnej wodzie przez ok. 2-3 godziny. Osuszyć na papierowym ręczniku.
- W zależności od upodobań ogórki można postawić ze skórką lub obrać, a następnie pokroić w półcentymetrowe plastry.
- Pokrojone ogórki przełożyć do dużej miski i zasypać je 2 płaskimi łyżkami soli kamiennej niejodowanej, dokładnie wymieszać i odstawić.
- Cebule obrać, pokroić w piórka. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Marchewkę umyć, obrać i pokroić w cieniutkie plasterki (najlepiej za pomocą szatkownicy).
- Wszystkie warzywa dodać do ogórków, wymieszać. Następnie dodać do nich ocet, cukier, olej i przyprawę gyros. Całość dokładnie wymieszać, by cukier dobrze się rozpuścił. Odstawić na ok. 8 godzin (od czasu do czasu przemieszać zawartość miski).
- W tym czasie ogórki powinny puścić sporo soku - nie trzeba więc dolewać wody do zalewy.
- Po upływie zalecanego czasu ogórki wraz z warzywami przełożyć do wyparzonych słoików i uzupełnić je zalewą, która powstała w misce. Słoiki porządnie zakręcić i pasteryzować 5-10 minut od zagotowania się wody.
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?