Ogórki w zalewie gyros - nowy pomysł na przetwory ogórków

2020-08-08
Ogórki w zalewie gyros -  nowy pomysł na przetwory ogórków
Autor: Shutterstock Ogórki marynowane w zalewie gyros mają ciekawy, nieco orientalny  smak.
łatwy
40 min
4

Ogórki w zalewie gyros to nowy pomysł na marynowane ogórki. Dzięki dodatkowi przyprawy gyros mają one oryginalny, nieco orientalny smak.

SKŁADNIKI

  • ok. 2 kg średnich ogórków gruntowych
  • 2 duże marchewki
  • 3 średnie cebule 
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 płaskie łyżki soli kamiennej niejodowanej
  • 2,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka octu 10 %
  • pół szklanki oleju rzepakowego
  • 1 opakowanie przyprawy gyros

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ogórki namoczyć w zimnej wodzie przez ok. 2-3 godziny. Osuszyć  na papierowym ręczniku.
  • W zależności od upodobań ogórki można postawić ze skórką lub obrać, a następnie pokroić w półcentymetrowe plastry.
  • Pokrojone ogórki przełożyć do dużej miski i zasypać je 2 płaskimi łyżkami soli kamiennej niejodowanej, dokładnie wymieszać i odstawić.
  • Cebule obrać, pokroić w piórka. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Marchewkę umyć, obrać i pokroić w cieniutkie plasterki (najlepiej za pomocą szatkownicy).
  • Wszystkie warzywa dodać do ogórków, wymieszać. Następnie dodać do nich ocet, cukier, olej i przyprawę gyros. Całość dokładnie wymieszać, by cukier dobrze się rozpuścił. Odstawić na ok. 8 godzin (od czasu do czasu przemieszać zawartość miski).
  • W tym czasie ogórki powinny puścić sporo soku - nie trzeba więc dolewać wody do zalewy. 
  • Po upływie zalecanego czasu ogórki wraz z warzywami przełożyć do wyparzonych słoików i uzupełnić je zalewą, która powstała w misce. Słoiki porządnie zakręcić i pasteryzować 5-10 minut od zagotowania się wody.
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?