Najlepszy syrop z czarnej porzeczki z sokownika: idealny do herbat, zimnych napoi i koktajli
2020-07-26

łatwy
60 min
4
Najlepszy syrop z czarnej porzeczki z sokownika jest niezwykle smaczny i aromatyczny. To idealny dodatek do gorącej herbaty, zimnych napoi i koktajli. Warto go przygotować latem, aby zimą delektować się pysznym syropem. Polecam!
Przepisy na przetwory z czarnej porzeczki, które musisz koniecznie wypróbować:
Przepis na dżem z czarnej porzeczki - jak zrobić dżem porzeczkowy krok po kroku? [WIDEO]
Nalewka korzenna z czarnej porzeczki - przepis na aromatyczny trunek
Lekka nalewka z czarnej porzeczki: jak zrobić? Sprawdzony przepis
SKŁADNIKI
- 4 kg owoców czarnej porzeczki, bez szypułek
- 2 kg cukru
- 1 laska wanilii
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do dolnego garnka wlać wodę do 1/3 wysokości. Na garnku umieścić garnek do zbierania soku, a na nim garnek z dziurkami na owoce. Wsypać owoce oraz cukier. Dodać przeciętą wzdłuż laskę wanilii.
- Włączyć średni poziom grzania, a po 60 minutach zlać powstały sok.
- Następnie zmniejszyć ogień do minimalnego i nadal ogrzewać przez kolejną godzinę.
- Zmieszać oba uzyskane soki, doprowadzić do wrzenia.
- Gorącym syropem napełnić butelki lub słoiki. Zakręcić i odstawić do ostygnięcia. Syrop nie wymaga pasteryzacji.
- Opatrzyć metkami z opisem zawartości i datą butelkowania.
- Przechowywać w piwnicy lub spiżarni bez dostępu światła.
Sok z czarnej porzeczki - do spiżarni na zimę.