Zapiekanka z tortilli z mięsem mielonym: będziecie to robić na okrągło

Tortille, czyli meksykańskie placki, używane są nie tylko do burito, ale także do dania zwanego enchilada. Uwielbiamy to meksykańskie danie z nadzianych i zrolowanych tortilli. Warstwowa enchilada to właściwie meksykańska lasagna. Wszystko czego potrzebujecie, aby przygotować sycącą zapiekankę to tortille, ser, mięso mielone, fasola, papryka, kukurydza i ostra papryka lub chili. Świetne danie z piekarnika dla całej rodziny. Zapiekanka z tortilli z mięsem mielonym jest tak łatwa i tak pyszna, że będziecie ją robić na okrągło!
Próbuj, smakuj, dziel się
Jeśli lubicie tak jak my wszelkie zapiekanki, to z pewnością chętnie wypróbujecie inne przepisy na łatwe i oszczędne dania z piekarnika. Polecamy wypróbowane przepisy na Lazanię z ziemniaków lub Lazanię z łososiem i szparagami Warto również powrócić do klasycznego przepis na Włoska lazanię z mięsem drobiowym
Czy przepis się podobał?
Próbowałeś przepisu? Jak znalazłaś ten przepis? Zawsze cieszą nas Wasze pochwały, przyjazna krytyka lub dzielenie się z nami Waszymi własnymi wskazówkami i doświadczeniem. Będziemy wdzięczni jeśli ocenisz nasz przepis, przypisując mu odpowiednią według Ciebie liczbę gwiazdek.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 8 tortilli o średnicy 20 cm - 1 "mega paka"
- 400-500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 150 g sera żółtego typu mozzarella, startego
- 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
- 1 ostra papryka lub chili, pokrojona drobno w kostkę
- 1 cebula, czerwona, średniej wielkości, pokrojona drobno w w kostkę
- 2 puszki pomidorów krojonych, każda po 400 g
- 1 puszka kukurydzy, po odsączeniu waga 285 g
- 1 puszka fasoli, waga po odsączeniu 400 g
- 200 g śmietany 18%
- 150 g serka kremowego
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekanego lub przeciśniętego przez praskę
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Najpierw rozgrzej piekarnik do 180C w trybie góra-dół i pozwól kukurydzy i fasoli dobrze osączyć się na sicie.
- Następnie oczyść obie papryki, słodką i ostrą i pokrój w kostkę. Posiekaj również cebulę i czosnek.
- Teraz podgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek na patelni, dodaj obie papryki, cebulę i czosnek. Smaż do chwili, gdy cebula stanie się szklista.
- Następnie dodaj mięso mielone, przypraw go solą i smaż, aż stanie się rumiane.
- Następnie dodaj 1 łyżkę koncentratu pomidorowego, odsączoną kukurydzę i fasolę.
- Następnie dodaj siekane pomidory z puszki, kremowy twarożek i śmietanę. Przypraw mieloną papryką słodką i ostrą, cukrem i solą. Duś przez około 10 minut.
- Teraz można rozpocząć układanie warstw w naczyniu do zapiekania: pierwszą warstwą będzie trochę sosu pomidorowego z mięsem i dodatkami, na sos połóż 2 tortille. Kolejną warstwą jest znowu sos pomidorowy. Następnie 2 tortille i tak do wyczerpania składników.
- W ten sposób otrzymujemy 4 warstwy tortilli. Ostatnią warstwą powinien być sos.
- Na koniec powierzchnię zapiekanki posypujemy tartym serem.
- Pieczemy około 20 minut na środkowej półce lub do momentu, gdy ser stopi się i przyrumieni.