Pizza z cukinią z pesto z bazylii i mięty: przepis Molly Yeh

Molly Yeh znowu gotuje na farmie. Przesympatyczna blogerka kulinarna i autorka książek kucharskich na antenie Food Network dzieli się z nami swoimi pomysłami na pyszne jedzenie w stylu eko. Sezonowe produkty, sprytne pomysły i obłędny smak to wyróżniki kuchni Molly Yeh. Zobacz jeden z przebojowych przepisów Molly, a resztę znajdziesz w jaj autorskim programie telewizyjnym. Więcej o Molly Yeh pod przepisem.
MOLLY GOTUJE NA FARMIE
Food Network, od niedzieli, 7 marca, godz. 14:45
Autorka popularnych książek kucharskich, wielokrotnie nagradzana blogerka kulinarna - Molly Yeh, mieszka na farmie na pograniczu Minnesoty i Północnej Dakoty w Stanach Zjednoczonych. W przytulnej, wiejskiej kuchni, korzystając ze świeżych produktów z własnego ogrodu, Molly przygotowuje dania inspirowane swoim żydowskim i chińskim pochodzeniem. Powstają potrawy, które są nie tylko smaczne i ekologiczne, ale także piękne wyglądają.
Wiejskie życie reguluje natura - czas żniw, zbierania plonów. Kuchnia Molly wpisuje się w ten cykl. W kolejnym sezonie programu zobaczymy, jak w momencie ciężkich prac polowych, przygotowuje solidny posiłek dla swego męża – pożywne jednogarnkowe danie z pikantnej wołowiny z chlebem kukurydzianym, boczkiem, jalapeno, skórkami ziemniaków. Nie może też zabraknąć deseru w postaci ciasta krówkowego z tahini. A kiedy na zewnątrz jest ciepło, Molly przenosi się z gotowaniem do ogrodu. Przygotowuje na grillu pizzę z cukinii oraz bazyliowo-miętowym pesto, chrupiącą sałatkę rzymską, skropioną winegretem z dodatkiem boczku. Czyż to nie brzmi pysznie?
SKŁADNIKI
- Ciasto na pizzę:
- 500 g (3 1/4 szklanki) mąki pszennej
- 2 łyżeczki drobnej soli morskiej
- 1/4 łyżeczki aktywnych suchych drożdży
- Dodatki do pizzy:
- 1/2 szklanki orzeszków pinii, prażonych
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki świeżej bazylii plus więcej do podania
- 1/2 szklanki świeżej mięty
- 1/4 łyżeczki pokruszonej czerwonej papryki plus więcej do podania
- 1 cytryna, przekrojona na pół
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 1/2 szklanki rozdrobnionego parmezanu plus więcej do podania
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 250 g świeżej mozzarelli, porwanej na kawałki
- 1 mała lub 1/2 dużej cukinii, pokrojonej na cienkie plastry
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ciasto na pizzę: Wymieszaj mąkę, sól i drożdże w misce, a następnie dodaj 350 g (1 1/2 szklanki) wody. Mieszaj do połączenia. Przykryj folią i odłóż na 18 do 24 godzin w temperaturze pokojowej, aż ciasto podwoi objętość, a na powierzchni pojawią się bąbelki gazu.
- Dodatki do pizzy: Rozgrzej grill kamieniem do pizzy na średnim ogniu. (Jeśli nie masz kamienia do pizzy, możesz użyć blachy do pieczenia).
- Orzeszki pinii, czosnek, bazylię, miętę, pokruszoną czerwoną paprykę, sok z połowy cytryny, 1/4 łyżeczki soli, kilka obrotów czarnego pieprzu i parmezan wymieszać w robocie kuchennym. Miksować do uzyskania papkowatej konsystencji. Podczas miksowania wlej przez otwór w pokrywce oliwę z oliwek i zmiksuj na gładką masę. Skosztuj i dopraw według uznania.
- Podziel ciasto na pizzę na pół. Z każdego kawałka ciasta uformuj placek, rozciągając go. Powinien mieć około 25 cm średnicy. Posmarować placek cienką warstwą pesto i posypać połową mozzarelli. Połóż go na grillu. Cukinię i pozostałą połowę cytryny grillujemy na rusztach przez kilka minut, aż się zwęglą. Dodaj połowę cukinii na pizzę. Zamknij grill i piecz, aż dno się zrumieni, a ser się roztopi, 6 do 9 minut. Po wyjęciu wystarczy skropić pizzę więcej pesto, wycisnąć sok z przypalonej cytryny i dodać więcej parmezanu, pokruszonej czerwonej papryki i bazylii. Podawać od razu!
- Powtórz to samo z drugą połową ciasta na pizzę i jej składnikami.