Kwas jabłkowy: zapomniany napój
2021-03-29

łatwy
40 min
4
Do łask wracają domowe napoje, w tym kwasy owocowe. Te orzeźwiające, lekko kwaskowate napoje z fermentowanych owoców doskonale gaszą pragnienie i są źródłem wartościowych witamin i mikroelementów. Kiedyś przygotowywała je każda gospodyni. Dzisiaj nieco zapomniane, wracają do łask, jako zdrowe zamienniki wysokosłodzonych napoi sklepowych.
Na kwasy jabłkowe najlepiej nadają się wczesne odmiany jabłek.
SKŁADNIKI
- 1,5 kg wczesnych, słodkich jabłek
- 10 dag rodzynek
- 70-80 dag cukru
- 2-3 dag drożdży
- 10 litrów wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jabłka umyć, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić dość drobno lub rozdrobnić w malakserze dużego naczynia szklanego lub kamiennego włożyć jabłka.
- Dodać umyte rodzynki i cukier. Zalać gotowaną ciepłą wodą.
- Do ochłodzonego płynu dodać drożdże roztarte z cukrem. Pozostawić do sfermentowania w ciepłym miejscu.
- Następnie przecedzić przez gazę, nalać do butelek, szczelnie zamknąć. Pozostawić w temperaturze pokojowej. Po upływie 3+4 dni kwas jest gotowy do picia.