Jak zrobić nalewkę z czosnku?

2021-03-29
Nalewka z czosnku
Autor: Shutterstock, Shutterstock Nalewka z czosnku znakomicie wzmacnia organizm.
łatwy
15 min
4

Nalewka z czosnku nie jest kosztowna ani pracochłonna, za to ma zbawienny wpływ na nasz organizm. Idealnie wzmacnia organizm i odporność właśnie w okresie zimowym. Podajemy dobry przepis na nalewkę z czosnku. 

Zastosowanie:

Zażywamy 5—20 kropli w 1/4 szklanki mleka lub kefiru 2—3 razy dziennie na wzmocnienie, przeciw miażdżycy naczyń krwionośnych, dla poprawy trawienia. Po miesięcznej kuracji trzeba zrobić 2—3 tygodniową przerwę.

Nalewka czosnkowa wzmacnia organizm. Szczególnie jest polecana w okresie zimowym. Obniża poziom cholesterolu, ciśnienie krwi, może być więc stosowana w profilaktyce przeciwmiażdżycowej. Chorym na łuszczycę pomaga wydłużyć okres między nawrotami choroby. Nalewka ta oczyszcza organizm z odkładającego się tłuszczu, wypłukuje nierozpuszczony wapń, gwałtownie poprawia przemianę materii, oczyszcza, uelastycznia naczynia krwionośne, poprawia wzrok, odmładza organizm, zapobiega wrzodom w przewodzie pokarmowym. Sok z czosnku pobudza apetyt, poprawia trawienie, pomaga przy wielu chorobach układu oddechowego, zapobiega przeziębieniom, likwiduje bóle głowy i bezsenność, posiada właściwości moczopędne, wykrztuśne i uśmierzające ból.

Nalewka z czosnku zdecydowanie nie jest smaczna. Ale czy wszystko co zdrowe, musi być również dobre w smaku? A że jest bardzo zdrowa, nie ma najmniejszych wątpliwości. Jej recepturę wymyślili Tybetańczycy, którzy od wieków stosują ją, by wzmocnić odporność swojego organizmu. Przepis na nią został znaleziony w jednym z klasztorów tybetańskich, spisana na glinianych tablicznach i datowana nawet na V wiek przed nasza erą.

SKŁADNIKI

  • 150 g świeżego czosnku (polskiego!)
  • 0,5 litra spirytusu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Czosnek utrzeć na tarce lub przecisnąć przez praskę.
  • Zalać wódką i pozostawić w zamkniętej butelce przez 5 dni, często wstrząsając.
  • Po odcedzeniu na gęstym sicie i przesączeniu przez gazę, przelać do butelek i odstawić na 10 dni.