Wytrawne naleśniki: pieczarki, szpinak, feta. Kapitalny przepis na obiad
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Wytrawne naleśniki nadziewane pieczarkami, szpinakiem i serem feta. Kapitalny przepis na obiad bezmięsny.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- Naleśniki:
- 1 jajko
- 300 ml pełnotłustego mleka
- 120 g mąki pszennej
- 50 g stopionego masła
- szczypta soli
- Farsz:
- 200 g pieczarek
- 200 g szpinaku
- 4 ząbki czosnku
- 100 g sera feta
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z podanych składników przygotować ciasto na naleśniki. Rozkłócić jajko z odrobiną soli, dodać mleko i zmiksować. Dodać mąkę i ponownie zmiksować. Na koniec dodać stopione masło i ponownie wymieszać. Odstawić na 30 minut.
- Usmażyć cienkie naleśniki. Zobacz: Jak smażyć naleśniki - przepis krok po kroku
- Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojone pieczarki i zrumienić. Następnie dodać posiekany czosnek i po chwili szpinak. Smażyć, aż szpinak zredukuje swoją objętość i zmieni kolor na ciemno-zielony. Dodać pokrojony lub pokruszony ser feta. Wymieszać.
- Na każdy naleśnik nałożyć porcję nadzienia, zawinąć brzegi do środka. Podawać jeszcze ciepłe.