Placki bez mleka. Czym można zastąpić mleko? Odpowiedź jest banalna

placki bez mleka
Autor: Shutterstock
łatwy
20 min
4

To najszybszy na świecie przepis na placki. Pyszne i puszyste placuszki będą smakować zawsze. Ich sekretem jest to, że do ciasta nie dodaje się mleka. Mimo to smakują rewelacyjnie i można je wcinać o każdej porze dnia i roku. Poznaj sprawdzony przepis na placki bez mleka i zrób je jeszcze dziś.

Jak zrobić placki bez mleka?

Pierwszą czynnością jest przygotowanie ciasta na placki. Do mąki dodaje się proszek do pieczenia, szczyptę soli i jajka. Do placków tradycyjnie dodaje się mleko. Czy można zrobić placki bez mleka? Oczywiście. W tym przepisie zostało zastąpione wodą. Składniki należy miksować, aż się połączą i powstanie gładkie i jednolite ciasto. Placki smaży się na odrobinie oleju.

Przepis na placki bez mleka

  • Przepis jest odpowiedzą na pytanie, czy da się zrobić pankejki bez mleka.
  • To bardzo prosty przepis na placki. Składa się z kilku łatwych kroków.
  • Placki robi się błyskawicznie. Wystarczy około 20 minut, aby je samodzielnie przygotować.
  • Na liście składników znajduje się tylko pięć składników.
  • Ciasto wzbogaci cukier z prawdziwą wanilią, jedna łyżka masła orzechowego lub posiekane płatki migdałowe.
  • Według tego przepisu można zrobić placki bez mleka w wersji wytrawnej. Starta i odciśnięta cukinia, kukurydza czy pokrojona w drobną kostkę papryka to tylko niektóre pomysły na urozmaicenie placków. Równie dobrze będą smakować z dodatkiem posiekanych świeżych ziół.
  • Smak ciasta do placków wytrawnych wzbogaci dodatek startego żółtego sera, mozzarelli czy ser pleśniowego.

Z czym podawać placki bez mleka?

Podstawowa wersja placków bez mleka pysznie smakuje z cukrem pudrem, domowym dżemem, miodem czy syropem klonowym. Smakowicie prezentują się na talerzu wraz z sezonowymi owocami i listkami mięty. W wersji wytrawnej można podać do nich sos jogurtowy lub ketchup. Smacznie będą smakować w towarzystwie surówki.

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki wody
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Wbić jajka i wlać wodę. Zmiksować na jednolite i gładkie ciasto.
  • Na patelni rozgrzać olej i łyżką nakładać porcje ciasta. Nie smażyć więcej niż 5 placków za jednym razem. Kiedy na powierzchni zaczną pojawiać się bąbelki, przełożyć na drugą stronę. Usmażone placki przekładać na talerz lub deskę. Można przykryć, aby nie wystygły.
  • Podawać od razu z cukrem pudrem, dżemem, miodem lub owocami.
Jak mąka do czego?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej