Obłędne sakiewki naleśnikowe z wędzoną rybą
2021-03-29

łatwy
40 min
4
W tych naleśnikach nic nie jest konwencjonalne - począwszy od niestandardowego nadzienia z wędzonej ryby i groszku po sposób zwijania. Sakiewki naleśnikowe z wędzoną rybą smakują obłędnie, wyglądają super zachęcająco i nie są trudne do przygotowania.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 12 naleśników przygotowanych wg przepisu Jak zrobić naleśniki? Przepis na idealne ciasto naleśnikowe
- 0,5 kg wędzonej białej ryby morskiej
- 0,5 szklanki mleka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1/2 szklanki bulionu rybnego
- 1 szklanka mrożonego groszku
- kilka nitek cienkiego szczypiorku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rybę obrać z ości i ugotować w mleku, aż zacznie się rozpadać. Mleko odlać i odstawić.
- Z masła i mąki zrobić jasną zasmażkę, rumienić przez 2-3 minuty po czym dodać mleko, w którym gotowała się ryba.
- Rozprowadzić zasmażkę i wymieszać na gładką masę, dodać bulion i zagotować, przyprawić solą i pieprzem.
- Rybę wymieszać z rozmrożonym groszkiem i dodać do sosu. Nadzienie ułożyć na środku każdego naleśnika, utworzyć sakiewkę i przewiązać szczypiorkiem.