Wyborny kurczak duszony w cebulowym sosie
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Wyborny kurczak duszony w cebulowym sosie to danie idealne na rodzinny obiad. Tak przygotowany kurczak fenomenalnie smakuje z wszelkiego rodzaju kluskami lub kaszą.
Na zaostrzenie apetytu przed obiadem warto podać kieliszek czegoś smakowitego. Przepisy na znakomite aperitify znajdziesz tutaj
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 600 g udek z kurczaka
- 300 g cebuli
- 6 ząbków czosnku
- 1 łyżka klarowanego masła
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę pokroić, czosnek drobno posiekać.
- Cebulę i czosnek dodać do garnka na rozgrzane masło. Dolać 4 łyżki gorącej wody i dusić pod przykryciem, aż cebula rozpadnie się na jednorodny sos. Powinno to zająć około 5-7 minut.
- Udka kurczaka podzielić każde na pół, posolić i popieprzyć, ułożyć na cebulowym sosie, przykryć pokrywką i dusić 40-45 minut. W połowie duszenie, przewrócić mięso na drugą stronę.
- Podawać z makaronem lub kaszą.