Szaszłyki z indyka i cukinii: przepis na lekkostrawnego grilla
2021-03-29

łatwy
0 min
4
Na wiosennym pikniku nie może zabraknąć jednego z podstawowych dań z grilla - szaszłyków. Prawie każde mięso i warzywa nadają się do grillowania wystarczy tylko nieco inwencji twórczej i szaszłyki gotowe. Smaczne są szaszłyki z indyka w lekko cynamonowej marynacie z cukinią i czerwoną cebulą.
Do przyrządzenia szaszłyków możemy stosować mięso drobiowe, wieprzowe, kiełbasę oraz różne warzywa jak: paprykę, pieczarki, oczywiście cebulę i cukinię, małe pomidorki a nawet całe ząbki czosnku. Wszystko zależy od upodobania. Pamiętajmy by szaszłyki w czasie pieczenia skrapiać oliwą z dodatkiem ziół tak by nie wyschły podczas pieczenia i miały smaczny aromat.
SKŁADNIKI
- ok. 1/2 kg piersi z indyka
- 2-3 małe cukinie
- 3 czerwone cebule
- 3 ząbki czosnku
- po 1 łyżeczce: tymianku i bazylii
- 2 łyżki musztardy
- 1/2 cytryny
- 3-4 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki papryki czerwonej
- 1-2 łyżeczki cynamonu
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Najpierw przygotowujemy marynatę. Wyciskamy sok z połowy cytryny dodajemy musztardę i oliwę. Następnie dodajemy przyprawy: tymianek, bazylię, paprykę i jedną łyżeczkę cynamonu, sól pieprz oraz posiekany czosnek.
- Obmyte piersi z indyka kroimy w kostkę ok. 2,5 x 2,5 cm. Powstałą marynatą skrapiamy pokrojone mięso.
- Całość mieszamy i pozostawiamy na ok.1,5-2 godzin w lodówce (od czasu do czasu mieszając).
- Cukinie myjemy i kroimy w dość grube plastry. Obraną cebulę kroimy na ćwiartki.
- Mięso wyjmujemy z marynaty i nabijamy na przemian z warzywami na posmarowane oliwą, długie wykałaczki do szaszłyków.
- Tak przygotowane szaszłyki pieczemy na grillu. Polewając od czasu do czasu marynatą.
- Nie zapomnijmy o przewracaniu tak by nam się nie przypaliły.
- Pieczenie powinno trwać ok. 10 minut w zależności od grilla.
- Tak upieczone szaszłyki posypujemy odrobiną cynamonu i podajemy z grzankami z grilla posmarowanymi masłem czosnkowym.