Soczysta karkówka z warzywami pieczona w ketchupie - prościej i smaczniej już się nie da!

2020-09-03
Soczysta karkówka z warzywami pieczona w ketchupie
Autor: Shutterstock Soczysta karkówka z warzywami pieczona w ketchupie - danie, które spodoba się tym, którzy  nie lubią długo stać przy  kuchni. Pracy przy nim mało, a efekt - fenomenalny.
łatwy
25 min
4

Karkówka z warzywami pieczona w ketchupie to pomysł dla osób, które nie lubią długo stać przy kuchni. Mało pracy, doskonały efekt - taki właśnie jest  ten przepis. Dzięki dodatkowi ketchupu mięso jest  miękkie i soczyste, warzywa dodają aromatu, a całość robi się prawie sama - w piekarniku.

SKŁADNIKI

  • 1-1,5 kg karkówki,
  • 2 cebule,
  • 2 papryki,
  • 300 g pieczarek,
  • 500-600 g ketchupu pikantnego,
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Karkówkę kroimy na plastry grubości 1-1,5cm. Oprószamy je solą i pieprzem z każdej strony.
  • Cebule obieramy i kroimy w piórka.
  • Pieczarki płuczemy, osuszamy i kroimy w plasterki.
  • Papryki płuczemy i usuwamy z nich gniazda nasienne. Następnie kroimy je w większą kostkę.
  • Duże naczynie żaroodporne smarujemy cienką warstwą tłuszczu. Na jego dnia układamy plastry karkówki. Na mięso wykładamy cebulę. Na cebule wykładamy pokrojone pieczarki i paprykę.
  • Całość zalewamy ketchupem.
  • Naczynie przykrywamy. Danie zapiekamy około 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
Kotlety karkowe z piekarnika: przepis krok po kroku