Soczysta karkówka z warzywami pieczona w ketchupie - prościej i smaczniej już się nie da!
2020-09-03
łatwy
25 min
4
Karkówka z warzywami pieczona w ketchupie to pomysł dla osób, które nie lubią długo stać przy kuchni. Mało pracy, doskonały efekt - taki właśnie jest ten przepis. Dzięki dodatkowi ketchupu mięso jest miękkie i soczyste, warzywa dodają aromatu, a całość robi się prawie sama - w piekarniku.
SKŁADNIKI
- 1-1,5 kg karkówki,
- 2 cebule,
- 2 papryki,
- 300 g pieczarek,
- 500-600 g ketchupu pikantnego,
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Karkówkę kroimy na plastry grubości 1-1,5cm. Oprószamy je solą i pieprzem z każdej strony.
- Cebule obieramy i kroimy w piórka.
- Pieczarki płuczemy, osuszamy i kroimy w plasterki.
- Papryki płuczemy i usuwamy z nich gniazda nasienne. Następnie kroimy je w większą kostkę.
- Duże naczynie żaroodporne smarujemy cienką warstwą tłuszczu. Na jego dnia układamy plastry karkówki. Na mięso wykładamy cebulę. Na cebule wykładamy pokrojone pieczarki i paprykę.
- Całość zalewamy ketchupem.
- Naczynie przykrywamy. Danie zapiekamy około 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
Kotlety karkowe z piekarnika: przepis krok po kroku