Pyszna potrawka z kurczaka z rosołu
2022-05-23
łatwy
30 min
4
Potrawka z kurczaka to danie idealne na poniedziałkowy obiad, kiedy dysponujemy mięsem kurczaka z niedzielnego rosołu. Zamiast pracochłonnych naleśników lub pierogów, możemy wykorzystać je do przygotowania pysznej potrawki, którą większość osób podaje ryżem. Ja jednak wolę do niej smaczne ziemniaczane puree z dodatkiem masła.
SKŁADNIKI
- 400 - 500 g mięsa z kurczaka z rosołu
- marchewki z rosołu
- pietruszka z rosołu
- 2 szklanki rosołu
- 100 g mrożonego groszku
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rosół odcedzić, zostawić 2 szklanki na sos, resztę można zużyć do przygotowania zupy.
- Mięso z rosołu obrać z kości i skóry, pokroić w kostkę.
- Marchewkę i pietruszkę z rosołu pokroić w plasterki. Jeśli lubicie seler, także jego można dodać do potrawki.
- Z masła i mąki przygotować zasmażkę. Zalać ją pozostawionym rosołem, doprawić do smaku i dodać mrożony groszek. Zagotować.
- Do gorącego sosu dodać pokrojone mięso, marchewkę, pietruszkę i ewentualnie seler. Ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Podawać z ryżem lub puree ziemniaczanym, posypane zieleniną.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne