Pyszna potrawka z kurczaka z rosołu

Pyszna potrawka z kurczaka z rosołu
Autor: Shutterstock Potrawka z kurczaka to danie które uwielbiają dzieci i dorośli
łatwy
30 min
4

Potrawka z kurczaka to danie idealne na poniedziałkowy obiad, kiedy dysponujemy mięsem kurczaka z niedzielnego rosołu. Zamiast pracochłonnych naleśników lub pierogów, możemy wykorzystać je do przygotowania pysznej potrawki, którą większość osób podaje  ryżem. Ja jednak wolę do niej smaczne ziemniaczane puree z dodatkiem masła.

SKŁADNIKI

  • 400 - 500 g mięsa z kurczaka z rosołu
  • marchewki z rosołu
  • pietruszka z rosołu
  • 2 szklanki rosołu
  • 100 g mrożonego groszku
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki masła 
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rosół odcedzić, zostawić 2 szklanki na sos, resztę można zużyć do przygotowania zupy.
  • Mięso z rosołu obrać z kości i skóry, pokroić w kostkę.
  • Marchewkę i pietruszkę z rosołu pokroić w plasterki. Jeśli lubicie seler, także jego można dodać do potrawki.
  • Z masła i mąki przygotować zasmażkę. Zalać ją pozostawionym rosołem, doprawić do smaku i dodać mrożony groszek. Zagotować.
  • Do gorącego sosu dodać pokrojone mięso, marchewkę, pietruszkę i ewentualnie seler. Ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Podawać z ryżem lub puree ziemniaczanym, posypane zieleniną.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne

Zobacz, jakie jeszcze potrawy możesz przygotować z mięsa z rosołu!

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej