Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym z piekarnika
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym z piekarnika są daniem idealnym na rodzinny obiad. Kruche mięso wieprzowe skąpane w aksamitnym sosie grzybowo-cebulowym niebiańsko smakuje, rozpływając się w ustach. Wystarczy podać do nich kaszę lub kopytka i gotowe.
Polecamy również: Polędwiczki wieprzowe z ziołami
SKŁADNIKI
- 2 polędwiczki wieprzowe (o łącznej wadze 70 dag)
- 1/2 kg borowików świeżych lub mrożonych (możesz zastąpić je pieczarkami)
- 1 czerwona cebula
- 2/3 szklanki gorącej wody
- 1/4 szklanki śmietanki 18%
- 2 łyżka masła
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 łyżka musztardy z całymi ziarnami gorczycy
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki startego parmezanu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Polędwiczki umyj, oczyść. Pokrój na plastry o grubości 1 cm. Dopraw solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem z obu stron.
- Na patelni rozgrzej masło z olejem. Smaż kawałki polędwiczek z obu stron na złoty kolor. Przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Cebulę obierz. Pokrój w piórka. Smaż na łyżce masła przez 2-3 minuty, aż się zeszkli.
- Dodaj pokrojony w plasterki czosnek. Często mieszaj. Smaż 3-4 minuty.
- Dodaj 1 łyżkę musztardy. Wymieszaj i smaż na wolnym ogniu 2 minuty. Często mieszaj.
- Borowiki umyj, oczyść i pokrój na ćwiartki. Dodaj do reszty składników i smaż 4-5 minut.
- Dodaj śmietankę, kwaśną śmietanę i wodę. Wymieszaj i smaż na małym ogniu kolejne 4-5 minut. Odstaw
- Do formy do pieczenia przelej sos. Poukładaj na nim polędwiczki. Posyp parmezanem.
- Wstaw do piekarnika. Zapiekaj 30 minut.
- Podawaj z kaszą lub kopytkami oraz ulubioną surówką.