Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym z piekarnika

2021-03-29
Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym z piekarnika
Autor: Shutterstock, Shutterstock Polędwiczki w sosie grzybowym - po prostu danie doskonałe!
łatwy
30 min
4

Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym z piekarnika są daniem idealnym na rodzinny obiad. Kruche mięso wieprzowe  skąpane w aksamitnym sosie grzybowo-cebulowym niebiańsko smakuje, rozpływając się w ustach. Wystarczy podać do nich kaszę  lub kopytka  i gotowe. 

Polecamy również: Polędwiczki wieprzowe z ziołami

SKŁADNIKI

  • 2 polędwiczki wieprzowe (o łącznej wadze 70 dag)
  • 1/2 kg borowików świeżych lub mrożonych (możesz zastąpić je pieczarkami)
  • 1 czerwona cebula
  • 2/3 szklanki gorącej wody
  • 1/4 szklanki śmietanki 18%
  • 2 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 łyżka musztardy z całymi ziarnami gorczycy
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki startego parmezanu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Polędwiczki umyj, oczyść. Pokrój na plastry o grubości 1 cm. Dopraw solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem z obu stron.
  • Na patelni rozgrzej masło z olejem. Smaż kawałki polędwiczek z obu stron na złoty kolor. Przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  • Cebulę obierz. Pokrój w piórka. Smaż na łyżce masła przez 2-3 minuty, aż się zeszkli.
  • Dodaj pokrojony w plasterki czosnek. Często mieszaj. Smaż 3-4 minuty.
  • Dodaj 1 łyżkę musztardy. Wymieszaj i smaż na wolnym ogniu 2 minuty. Często mieszaj.
  • Borowiki umyj, oczyść i pokrój na ćwiartki. Dodaj do reszty składników i smaż 4-5 minut.
  • Dodaj śmietankę, kwaśną śmietanę i wodę. Wymieszaj i smaż na małym ogniu kolejne 4-5 minut. Odstaw
  • Do formy do pieczenia przelej sos. Poukładaj na nim polędwiczki. Posyp parmezanem.
  • Wstaw do piekarnika. Zapiekaj 30 minut.
  • Podawaj z kaszą lub kopytkami oraz ulubioną surówką.
Redakcja
więcej