Pęczotto z kurczakiem i brokułami
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Pęczotto z kurczakiem i brokułami to pyszne danie ze zdrowej kaszy, mięsa i warzyw. Właściwie to rodzaj sałatki na gorąco. Pożywne i świeże w smaku dania na rodzinny posiłek.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 100 g kaszy jęczmiennej, np. pęczku, czyli 1 torebka
- 300 g piersi kurczaka
- 1 brokuł
- 1 cebula
- 2-4 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- 50 ml wina
- 150 ml bulionu
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pierś kurczaka pokroić na kęsy. Brokuła podzielić na różyczki, a łodygi pokroić na kawałki.
- Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzać 1 łyżkę oleju, dodać suchą kaszę (bez torebki) i smażyć 1-3 minuty.
- Dodać pokrojoną w piórka cebulę i czosnek, smażyć do zeszklenia.
- Dodać 2 łyżki oleju i pokrojoną na kęsy pierś kurczaka, smażyć do zrumienienia.
- Dodać brokuła podzielonego na różyczki i pokrojone łodygi, smażyć 1-3 minuty. Wlać wino i odparować go do 1/3 objętości.
- Wlać bulion, przyprawić i doprowadzić do wrzenia, gotować aż kasza spęcznieje.