Niedrogi i pożywny gulasz z mortadeli z warzywami
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Niedrogi i pożywny gulasz z mortadeli z warzywami to pyszne danie na codzienny obiad. Możesz wykorzystać do jego przygotowania resztki innych wędlin, będzie równie smacznie, a nic z lodówki się nie zmarnuje.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 300 g mortadeli
- 4 duże ziemniaki
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 papryka zielona
- 2 cebule
- 2 łyżki oliwy
- 0,5 szklanki bulionu
- 0,5 szklanki pikantnego keczupu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- szczypta cukru
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić i pokroić w dużą kostkę.
- Cebulę i mortadelę pokroić w kostkę, papryki pokroić w paski.
- W garnku rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę, następnie dodać mortadelę i ziemniaki.
- Wymieszać składniki w garnku i smażyć na mocnym ogniu przez 3-4 minuty.
- Dodać paprykę, przyprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem, wlać bulion i keczup.
- Dusić kilka minut na małym ogniu.