Klopsy w sosie kaparowym: przepis ze starej książki kucharskiej
2020-10-19
![Klopsy w sosie kaparowym: przepis ze starej książki kucharskiej](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-nPJ4-Rx4g-8axg_klopsy-w-sosie-kaparowym-przepis-ze-starej-ksiazki-kucharskiej-664x442.jpg)
łatwy
45 min
4
Klopsy w sosie kaparowym to klasyczny przepis słynnej kuchnie królewieckiej. Tradycyjnie podawane z gotowanymi ziemniakami i marynowanymi buraczkami. Popularne w Królewcu pulpety w białym sosie z kaparami doczekały się wielu publikacji. Oto przepis ze starej książki kucharskiej wyszukany specjalnie dla Was.
Nadal głodni? Oto kilka sprawdzonych przepisów na klopsy:
Klopsy w sosie koperkowym - sprawdzony przepis na domowe pulpety
Obłędne klopsy z piersi kurczaka zapiekane w sosie śmietanowym
Klopsiki z warzywami pieczone w rękawie: pyszna kolacja, łatwy przepis
Pieczone klopsiki z mielonego mięsa z indyka
Kapitalne klopsiki w gniazdkach z makaronu
SKŁADNIKI
- 1 bułka czerstwa (z dnia poprzedniego)
- 2 cebule
- 750 g mieszanego mięsa mielonego (połowa wieprzowiny, połowa wołowiny)
- 1 jajko
- sól i pieprz do smaku
- 1 liść laurowy
- 5 łyżek (50 g) masła
- 4 łyżki (60 g) mąki
- 200 g tłustej śmietany (30% tłuszczu)
- 2 łyżki (50 g) kaparów z zalewy octwoej
- 1/2 cytryny
- 1 szczypta cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Namoczyć bułkę w wodzie na około 20 minut. Obciążyć ją talerzykiem. Po upływie tego czasu wylać wodę i odcisnąć bułkę z nadmiaru cieczy.
- Jedną cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i dodać do bułki z mięsem mielonym, jajkiem, solą i pieprzem. Wymieszać wszystko razem, dobrze wyrabiając masę. Uformować zwilżonymi wodą dłońmi 10-12 kulek.
- Drugą cebulę obrać, przekroić na pół i razem z liściem laurowym, 1 łyżką soli i 2 litrami wody zagotować w płaskim, szerokim rondlu.
- Do wrzącej wody dodać królewieckie klopsy i gotować przez 15-20 minut.
- Wyjąć pulpety łyżką cedzakową i osączyć.
- Wywar z gotowania klopsów przecedzić przez drobne sito i odmierzyć 1 litr sosu.
- W rondelku rozpuścić masło. Dodać mąkę i smażyć na złoty kolor. Dodać bulion i śmietanę. Mieszając, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez około 5 minut.
- Do małej miski wlej 3-4 łyżki sosu, dodaj żółtko, wymieszaj i wlej do sosu w rondelku. Od teraz nie gotuj. Do sosu dodaj kapary z 1-2 łyżeczkami marynaty ze słoika.
- Sos doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem. Podgrzej klopsy w sosie i podawaj z gotowanymi ziemniakami i marynowanymi buraczkami.
Spaghetti Bolognese - najprostszy przepis