Klopsiki z warzywami pieczone w rękawie: pyszna kolacja, łatwy przepis

Klopsiki z warzywami pieczone w rękawie: pyszna kolacja, łatwy przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Klopsiki pieczone z ziemniakami i warzywami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Klopsiki z warzywami pieczone w rękawie to sprytny pomysł na pyszną kolację na ciepło. Ten łatwy przepis pozwoli Ci lepiej gospodarować czasem i zasobami. Polecam sycące klopsiki z warzywami pieczone w specjalnym rękawie!

Składniki

  • 300 g mięsa mielonego

  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego

  • 400 g młodych ziemniaków

  • 1 papryka

  • 1 marchew

  • 1 bakłażan

  • 1 cebula

  • 2-3 łyżki śmietany

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 2 łyżki oleju

  • 2 łyżki zielonych oliwek

  • sól i pieprz

  • 1 rękaw do pieczenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso mielone wymieszać z czosnkiem, przyprawić solą i pieprzem. Dodać 3 łyżki wody i wyrobić na jednolitą masę. Z której uformować klopsiki wielkości orzecha.

  • Ziemniaki obrać.

  • Paprykę, marchew, i bakłażana pokroić w kostkę. Cebulę posiekać. Wymieszać razem z olejem, śmietaną, koncentratem pomidorowym oraz przyprawami. 

  • Warzywa ułożyć na dnie woreczka. Na nich ułożyć ziemniaki. Na końcu klopsiki. Dobrze zamknąć woreczek.

  • Woreczek przełożyć do naczynia żaroodpornego lub ułożyć na blasze.

  • Piec 40 minut w 180°C. 

Dlaczego klopsiki?

Wciąż szukam nowych przepisów z mięsem mielonym. Dlaczego? Bo to najprostszy sposób na pyszny posiłek przygotowany niewielkim nakładem sił  i środków. Moje dzieci uwielbiają klopsiki. A jeśli je przyprawić bardziej pikantnie, klopsiki znajdą uznanie również dorosłych smakoszy. 

Jakich warzyw użyć?

Możesz wykorzystać każdy rodzaj warzyw. Zamiast bakłażana i papryki, wypróbuj kapustę lub kalafiora. 

Czym można zamienić oliwki?

Zielone oliwki można zamienić na czarne lub suszone pomidory. 

Ocena: 2,8