Klopsiki z warzywami pieczone w rękawie: pyszna kolacja, łatwy przepis

2021-03-29
Klopsiki pieczone z ziemniakami i warzywami
Autor: Shutterstock Klopsiki pieczone z ziemniakami i warzywami
łatwy
20 min
4

Klopsiki z warzywami pieczone w rękawie to sprytny pomysł na pyszną kolację na ciepło. Ten łatwy przepis pozwoli Ci lepiej gospodarować czasem i zasobami. Polecam sycące klopsiki z warzywami pieczone w specjalnym rękawie!

Dlaczego klopsiki?

Wciąż szukam nowych przepisów z mięsem mielonym. Dlaczego? Bo to najprostszy sposób na pyszny posiłek przygotowany niewielkim nakładem sił  i środków. Moje dzieci uwielbiają klopsiki. A jeśli je przyprawić bardziej pikantnie, klopsiki znajdą uznanie również dorosłych smakoszy. 

Jakich warzyw użyć?

Możesz wykorzystać każdy rodzaj warzyw. Zamiast bakłażana i papryki, wypróbuj kapustę lub kalafiora. 

Czym można zamienić oliwki?

Zielone oliwki można zamienić na czarne lub suszone pomidory. 

SKŁADNIKI

  • 300 g mięsa mielonego
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 400 g młodych ziemniaków
  • 1 papryka
  • 1 marchew
  • 1 bakłażan
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki śmietany
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki zielonych oliwek
  • sól i pieprz
  • 1 rękaw do pieczenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso mielone wymieszać z czosnkiem, przyprawić solą i pieprzem. Dodać 3 łyżki wody i wyrobić na jednolitą masę. Z której uformować klopsiki wielkości orzecha.
  • Ziemniaki obrać.
  • Paprykę, marchew, i bakłażana pokroić w kostkę. Cebulę posiekać. Wymieszać razem z olejem, śmietaną, koncentratem pomidorowym oraz przyprawami. 
  • Warzywa ułożyć na dnie woreczka. Na nich ułożyć ziemniaki. Na końcu klopsiki. Dobrze zamknąć woreczek.
  • Woreczek przełożyć do naczynia żaroodpornego lub ułożyć na blasze.
  • Piec 40 minut w 180°C.