Idealna wątróbka wołowa: miękka i soczysta
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Wątroba wołowa nie ma zbyt wielu wielbicieli, ponieważ po usmażeniu bywa twarda. Jest jednak sposób na idealną wątróbkę wołową, miękką i soczystą. Wypróbuj ten przepis i ciesz się wybornym daniem z niedrogich składników.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 600 g wątroby wołowej
- 1 jajko
- 2-4 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 duża cebula
- mąka do panierowania
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wątrobę umyć, osuszyć papierowymi ręcznikami. Pokroić na kawałki, wielkości dużych kęsów.
- Oddzielnie przygotować marynatę: jajko ubić, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier, sól i sodę oczyszczoną oraz pokruszone liście laurowe. Wszystko razem dobrze wymieszać.
- Kawałki wątroby pokryć marynatą i odstawić do lodówki na 4-6 godzin lub jeszcze lepiej na całą noc.
- Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną cebulę i smażyć do zeszklenia. Zdjąć z patelni i zachować.
- Kawałki wątroby panierować w mące i smażyć z obu stron przez 3 minuty z każdej, na tej samej patelni, gdzie usmażona została cebula.
- Gdy wątróbka jest już lekko zrumieniona, na wierzchu ułożyć cebulę, przykryć pokrywką i dusić około 5 minut.
- Podawać z tłuczonymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty.