Idealna wątróbka wołowa: miękka i soczysta

2021-03-29
Idealna wątróbka wołowa: miękka i soczysta
Autor: Shutterstock, Shutterstock
łatwy
30 min
4

Wątroba wołowa nie ma zbyt wielu wielbicieli, ponieważ po usmażeniu bywa twarda. Jest jednak sposób na  idealną wątróbkę wołową, miękką i soczystą. Wypróbuj ten przepis i ciesz się wybornym daniem z niedrogich składników. 

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 600 g wątroby wołowej
  • 1 jajko
  • 2-4 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 duża cebula
  • mąka do panierowania
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wątrobę umyć, osuszyć papierowymi ręcznikami. Pokroić na kawałki, wielkości dużych kęsów.
  • Oddzielnie przygotować marynatę: jajko ubić, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier, sól i sodę oczyszczoną oraz pokruszone liście laurowe. Wszystko razem dobrze wymieszać.
  • Kawałki wątroby pokryć marynatą i odstawić do lodówki na 4-6 godzin lub jeszcze lepiej na całą noc.
  • Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną cebulę i smażyć do zeszklenia. Zdjąć z patelni i zachować.
  • Kawałki wątroby panierować w mące i smażyć z obu stron przez 3 minuty z każdej, na tej samej patelni, gdzie usmażona została cebula.
  • Gdy wątróbka jest już lekko zrumieniona, na wierzchu ułożyć cebulę, przykryć pokrywką i dusić około 5 minut.
  • Podawać z tłuczonymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty.