Białoruskie draniki
2021-03-29

łatwy
40 min
4
Sycące i smaczne białoruskie tradycyjne placki z mięsem.
SKŁADNIKI
- 1 kg ziemniaków
- cebula
- 3 łyżki mąki pszennej
- jajko
- 300 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- sól, pieprz
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki oraz cebulę obrać i zetrzeć na tarce. Dodać mąkę, jajko i szczyptę soli. Mięso doprawić solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać olej, wyłożyć łyżkę masy ziemniaczanej, na nią mały placuszek z mięsa i znów łyżkę masy ziemniaczanej. Smażyć z obu stron na złoty kolor. - Usmażone draniki wyłożyć z powrotem na patelnię, dodać trochę wody, przykryć pokrywką i dusić przez około 5 minut.
- Przepis zaczerpnięto z książki „Ziemniaki w roli głównej”, którą kupisz w salonikach prasowych i na stronie www.sklep.grupazpr.pl w zakładce SuperHobby