Ziemniaki pieczone z czosnkiem i rozmarynem: przepis na chrupiące kartofle z piekarnika

Ziemniaki pieczone z czosnkiem i rozmarynem zaspokoją Twój apetyt na frytki, ale na nowym, wyższym poziomie. Oto przepis na chrupiące kartofle z piekarnika. Ziemniaki pełne smaku i pasji!
Ziemniaki moja miłość
Uwielbiam ziemniaki pod każdą postacią. Szczególnie pieczone ziemniaki są dla mnie i mojej rodziny daniem kojącym ciało i duszę. Prawdzie jedzenie na pocieszenie, to właśnie pieczone ziemniaki.
Jak odchudzić pieczone ziemniaki?
Ziemniaki można upiec nie tylko topiąc je w tłuszczu. Najlepiej piec je w specjalnym woreczku lub rękawie przeznaczonym do pieczenia. Można przygotować pieczone ziemniaki po uprzednim zamarynowaniu ich w jogurcie. Można również obtoczyć je w mące i soli upiec w piekarniku, a smakować będą jak z ogniska. Oto kilka dobrych przepisów na pieczone ziemniaki w stylu fit:
Fantastyczne ziemniaki pieczone w woreczku
Ziemniaki z piekarnika, jak pieczone w ognisku
Ziemniaki pieczone w mundurkach
SKŁADNIKI
- 1,5 kg ziemniaków o cienkiej skórce, przeznaczonych do pieczenia
- 4 łyżki oliwy lub oleju
- 1 duża główka czosnku lub 2 mniejsze
- 2-3 gałązki rozmarynu lub 1 łyżeczka suszonego
- 1 ostra papryczka, pozbawiona pestek i drobno posiekana lub 1 łyżeczka ostrej papryki w płatkach (opcjonalnie)
- 1 1/2 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki wyszorować, nie obierać, pokroić na połówki lub ćwiartki.
- Zagotować wodę, dodać ziemniaki i blanszować je 5 minut. Ziemniaki odcedzić.
- Główkę czosnku podzielić na ząbki i lekko zgnieść, naciskając każdy płaską stroną ostrza noża.
- Rozmaryn posiekać na mniejsze kawałki, aby uwolnić olejki eteryczne. Suszony rozetrzeć w palcach.
- Ziemniaki przełożyć do brytfanny, skropić olejem, posypać ząbkami czosnku, posiekanym rozmarynek i jeśli lubisz pikantne potrawy, posiekaną papryczką. Posyp solą. Wszystko wymieszaj razem, aby ziemniaki pokryte były tłuszczem i przyprawami.
- Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz 40 minut w 200°C.