Pieczone koźlaki: przepis na danie z grzybów

2021-03-29
Marta Lubartowska
Pieczone koźlaki: przepis na danie z grzybów
Autor: thinkstockphotos.com Koźlaki to grzyby nadające się nie tylko do suszenia czy duszenia. Doskonale smakują również pieczone z dodatkiem masła i wina!
łatwy
45 min
4

Koźlaki upieczone w maderze z odrobiną czosnku, tymianku i natki pietruszki to może być prawdziwy  hit sezonu  grzybowego! Czy czujesz już ten oszałamiający zapach? Polecamy z dodatkiem pieczywa czosnkowego.

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg koźlaków
  • 2 łyżki masła
  • 125 ml madery
  • 3 ząbki czosnku
  • tymianek
  • natka pietruszki
  • sól  i pieprz czarny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Grzyby umyj i osusz. Trzonki przytnij. Pokrój w plastry.
  • Połową masła wysmaruj naczynie żaroodporne i ułóż na dnie grzyby. 
  • Drugą połowę masła roztop i polej nim kozaki. Posyp posiekanym czosnkiem, tymiankiem, posól i popieprz. Polej całość maderą.
  • Nagrzej piekarnik do 200ºC i piecz grzyby ok. 30 minut.
  • Po wyjęciu z piekarnika posyp posiekaną natką pietruszki.
Marta Lubartowska