Pieczone koźlaki: przepis na danie z grzybów
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Koźlaki upieczone w maderze z odrobiną czosnku, tymianku i natki pietruszki to może być prawdziwy hit sezonu grzybowego! Czy czujesz już ten oszałamiający zapach? Polecamy z dodatkiem pieczywa czosnkowego.
SKŁADNIKI
- 0,5 kg koźlaków
- 2 łyżki masła
- 125 ml madery
- 3 ząbki czosnku
- tymianek
- natka pietruszki
- sól i pieprz czarny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Grzyby umyj i osusz. Trzonki przytnij. Pokrój w plastry.
- Połową masła wysmaruj naczynie żaroodporne i ułóż na dnie grzyby.
- Drugą połowę masła roztop i polej nim kozaki. Posyp posiekanym czosnkiem, tymiankiem, posól i popieprz. Polej całość maderą.
- Nagrzej piekarnik do 200ºC i piecz grzyby ok. 30 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika posyp posiekaną natką pietruszki.