Mrożona fasolka smażona z jajkiem: łatwy przepis na sycący i zdrowy posiłek
2021-03-29

łatwy
20 min
4
Mrożona fasolka smażona z jajkiem to tradycyjne danie kuchni gruzińskiej. Ten łatwy przepis na sycący i zdrowy posiłek można odtworzyć w domu. Porcja 100 g to niecałe 100 kcal. Polecam dbającym o linię!
SKŁADNIKI
- 250 g mrożonej fasolki szparagowej
- 3 jajka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zagotować wodę. Posolić do smaku. Dodać mrożona fasolkę i gotować 3-4 minuty. Odcedzić.
- Jajka wybić do miseczki, dodać szczyptę soli i zmiksować razem na jednorodną mieszaninę.
- Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i drobno posiekany czosnek. Smażyć do lekkiego zrumienienia.
- Dodać ugotowaną fasolkę i smażyć 1-2 minuty. Wlać wymieszane jajka.
- Mieszać energicznie tak, jak jajecznicę.
- Na koniec, gdy jajko się zetnie, popieprzyć.
- Podawać z pełnoziarnistym chlebem lub bagietką.
Fasolka szparagowa. Jakie właściwości mają fasolowe strączki? Co można zrobić z fasolki szparagowej?