Kotlety mielone z grzybów - łatwy przepis na smakowite kotlety
2021-03-29

łatwy
25 min
4
Gdy zaczyna się sezon na grzyby, czasem ich obfitość sprawia, że brak nam pomysłów jak je przyrządzać. Podpowiadamy - można z grzybów zrobić kotlety mielone. Poznaj nasz przepis!
SKŁADNIKI
- 40 dkg grzybów w świeżych (kurki, borowiki, gąski) lub 8 dkg suszonych
- 60 g cebuli
- 60 g tłuszczu
- 10 dkg bułki czerstwej
- 150 ml mleka
- 1 jajo
- sól, pieprz
- 1 łyżka siekanego koperku i pietruszki
- 5 dkg tartej bułki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Świeże grzyby oczyścić z piasku i ziemi, opłukać pod bieżącą wodą. Poszatkować, udusić pod przykryciem z pokrajaną cebulą i tłuszczem. Jeśli potrzeba, wlać 2-3 łyżki wody. Następnie odparować.
- Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Grzyby i bułkę przepuścić przez maszynkę, dodać jajo, sól, pieprz, siekaną zieleninę i starannie wymieszać. Jeżeli masa jest za rzadka, wsypać 2-3 łyżki tartej bułki. Uformować nieduże, wysokie kotleciki.
- Smażyć na silnym ogniu z dwóch stron na złoty kolor. Ułożyć na półmisku, podawać z sosem chrzanowym, z ziemniakami, z kapustą, z surówkami z warzyw.