Piernikowe muffiny z bitą śmietaną: przepis na efektowne babeczki korzenne
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Piernikowe muffiny z bitą śmietaną to przepyszne połączenie. Można zamiast bitej śmietany polać babeczki lukrem. Ale to także dobry pretekst do przygotowania niezwykle efektownych muffinek korzennych. Wystarczy ozdobić je gotowymi pierniczkami lukrowanymi i cukiereczkami. Dekorację wtykamy w bitą śmietanę i gotowe. Oto przepis na cupcakesy bardzo piernikowe i bardzo świąteczne!
SKŁADNIKI
- 300 g mąki
- 250 g cukier
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 100 g orzechów włoskich lub laskowych, posiekanych
- 1/4 łyżeczki soli
- 250 ml mleka
- 100 g masła, stopionego i lekko przestudzonego
- 2 jaja
- 250 ml śmietany 30-36% do dekoracji
- 1 łyżeczka kakao do dekoracji
- pierniczki, cukiereczki w kształcie gwiazdek lub orzechy w cukrze do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W jednej misce należy przygotować wszystkie suche składniki i wymieszać je na jednorodną mieszaninę.
- W drugiej misce mieszamy wszystkie płynne składniki.
- Do płynnych składników dodajemy porcjami suche składniki i mieszamy do otrzymania jednolitej masy. Mieszać można łyżką, czy nawet dużym widelcem. W muffinach nie należy nadmiernie mieszać ciasta, bo staną się po upieczeniu zbyt zwarte.
- Przelewamy ciasto do foremek, wypełniając je do 3/4 wysokości.
- Pieczemy 25 minut w temperaturze 180°C lub od próby suchego patyczka, czyli wykałaczka wbita w babeczkę, po wyjęciu musi być sucha.
- Babeczki pozostawiamy w foremce do lekkiego ostygnięcia. Następnie wyjmujemy je i studzimy.
- Przed podaniem ubijamy schłodzoną śmietanę na sztywno. Przekładamy ją do rękawa cukierniczego i wyciskamy na każdą muffinkę sporą porcję śmietany. Oprószamy kakao.
- Na koniec ozdabiamy babeczki gotowymi pierniczkami lukrowanymi i cukiereczkami albo orzechami w cukrze. Na tym etapie warto do pomocy zaprosić dzieci. A jeśli ich nie macie, to sami będziecie się bawić jak dzieci.