Piernikowe muffiny z bitą śmietaną: przepis na efektowne babeczki korzenne

Piernikowe muffiny z bitą śmietaną: przepis na efektowne babeczki korzenne
Autor: Shutterstock Piernikowe muffiny - efektowny deser w zasięgu ręki 
łatwy
30 min
4

Piernikowe muffiny z bitą śmietaną to przepyszne połączenie. Można zamiast bitej śmietany polać babeczki lukrem. Ale to także dobry pretekst do przygotowania niezwykle efektownych muffinek korzennych. Wystarczy ozdobić je gotowymi pierniczkami lukrowanymi i cukiereczkami. Dekorację wtykamy w bitą śmietanę i gotowe. Oto przepis na cupcakesy bardzo piernikowe i bardzo świąteczne!

Składniki

300 g mąki

250 g cukier

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

1 łyżka przyprawy do piernika

100 g orzechów włoskich lub laskowych, posiekanych

1/4 łyżeczki soli

250 ml mleka

100 g masła, stopionego i lekko przestudzonego

2 jaja

250 ml śmietany 30-36% do dekoracji

1 łyżeczka kakao do dekoracji

pierniczki, cukiereczki w kształcie gwiazdek lub orzechy w cukrze do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

W jednej misce należy przygotować wszystkie suche składniki i wymieszać je na jednorodną mieszaninę.

W drugiej misce mieszamy wszystkie płynne składniki.

Do płynnych składników dodajemy porcjami suche składniki i mieszamy do otrzymania jednolitej masy. Mieszać można łyżką, czy nawet dużym widelcem. W muffinach nie należy nadmiernie mieszać ciasta, bo staną się po upieczeniu zbyt zwarte.

Przelewamy ciasto do foremek, wypełniając je do 3/4 wysokości.

Pieczemy 25 minut w temperaturze 180°C lub od próby suchego patyczka, czyli wykałaczka wbita w babeczkę, po wyjęciu musi być sucha.

Babeczki pozostawiamy w foremce do lekkiego ostygnięcia. Następnie wyjmujemy je i studzimy.

Przed podaniem ubijamy schłodzoną śmietanę na sztywno. Przekładamy ją do rękawa cukierniczego i wyciskamy na każdą muffinkę sporą porcję śmietany. Oprószamy kakao.

Na koniec ozdabiamy babeczki gotowymi pierniczkami lukrowanymi i cukiereczkami albo orzechami w cukrze. Na tym etapie warto do pomocy zaprosić dzieci. A jeśli ich nie macie, to sami będziecie się bawić jak dzieci.

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Kuchnia kresowa z Podlasia” (wyd. Benkowski, 2006), „Polska Księga ...

więcej
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE