Kostka czekoladowa MARS: łatwy przepis na domowy deser z dmuchanego ryżu
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Kostka czekoladowa MARS to łatwy i tani przepis na rozmnożenie ulubionych smaków. Ten domowy deser z dmuchanego ryżu i karmelowo-czekoladowych batoników zawsze się udaje. Tak, jest słodki. Tak, jest tłusty. Ale bardzo smaczny! Nie chcesz przytyć? Słodycze jedz z umiarem!
Zobacz jak zrobić efektowny i łatwy deser MROWISKO:
SKŁADNIKI
- 60 g masła
- 4 batony Mars (po 53 g każdy), pokrojone na małe kawałki
- 3 szklanki dmuchanego ryżu
- 200 g (2 tabliczki) czekolady mlecznej, posiekanej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dodaj masło do rondla i podgrzej.
- Do stopionego masła dodaj pokrojone batoniki Mars. Podgrzej na małym ogniu, cały czas mieszając do połączenia.
- Uwaga: Jeśli masło i rozpuszczone batoniki zaczną się oddzielać podczas topnienia, to natychmiast zdejmij rondel z gazu i energicznie wymieszaj masę.
- Do stopionej masy dodaj dmuchany ryż i wymieszaj.
- Masę przełóż do natłuszczonej formy kwadratowej o wymiarach 20 x 20 cm.
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Wymieszaj.
- Rozpuszczoną czekoladę wylej na wierzch masy czekoladowo-ryżowej. Wyrównaj szpatułką.
- Pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.
- Przed podaniem pokrój na kwadraty.