Jak zrobić DOMOWE RAFAELLO? Podajemy przepis na ciasto dla smakoszy!

2021-03-29
Ciasto Rafaello
Autor: Shutterstock
łatwy
45 min
4

Kto z nas nie lubi jeść Rafaello? Niestety, kilka słodkich kulek w sklepie kosztuje ponad 10 zł. Warto zrobić więc w domu ciasto Rafaello, które smakuje nawet lepiej.

SKŁADNIKI

  • dwie paczki słonych krakersów,
  • mąka pszenna ok. 3 łyżek,
  • margaryna 1, 5 kostki,
  • prawie dwie szklanki cukru,
  • trzy łyżki mąki ziemniaczanej,
  • żółtko,
  • trzy szklanki mleka,
  • cukier waniliowy.

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do jednej dużej misy wsypujemy: cukier, żółtko, cukier waniliowy, mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz szklankę mleka. Całą zawartość należy wymieszać mikserem.
  • W tym samym czasie w garnku należy zagotować 2 szklanki mleka, dodać zmiksowaną masę oraz paczkę kokosu (10 dag).
  • Wszystko gotujemy aż masa zgęstnieje.
  • Powstały ostudzony budyń łączymy z margaryną i miksujemy. Na końcu dodajemy półtorej paczki kokosu.
  • Na średniej blaszce układamy warstwę krakersów - masę - krakersy - masę - krakersy - masę i na koniec posypujemy końcówką kokosu jaka nam została.
  • Wstawiamy do lodówki, aż masa się zetnie.
  • Ciasto najlepiej smakuje na następny dzień.
  •  

Redakcja
więcej