Jak zrobić DOMOWE RAFAELLO? Podajemy przepis na ciasto dla smakoszy!
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Kto z nas nie lubi jeść Rafaello? Niestety, kilka słodkich kulek w sklepie kosztuje ponad 10 zł. Warto zrobić więc w domu ciasto Rafaello, które smakuje nawet lepiej.
SKŁADNIKI
- dwie paczki słonych krakersów,
- mąka pszenna ok. 3 łyżek,
- margaryna 1, 5 kostki,
- prawie dwie szklanki cukru,
- trzy łyżki mąki ziemniaczanej,
- żółtko,
- trzy szklanki mleka,
- cukier waniliowy.
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do jednej dużej misy wsypujemy: cukier, żółtko, cukier waniliowy, mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz szklankę mleka. Całą zawartość należy wymieszać mikserem.
- W tym samym czasie w garnku należy zagotować 2 szklanki mleka, dodać zmiksowaną masę oraz paczkę kokosu (10 dag).
- Wszystko gotujemy aż masa zgęstnieje.
- Powstały ostudzony budyń łączymy z margaryną i miksujemy. Na końcu dodajemy półtorej paczki kokosu.
- Na średniej blaszce układamy warstwę krakersów - masę - krakersy - masę - krakersy - masę i na koniec posypujemy końcówką kokosu jaka nam została.
- Wstawiamy do lodówki, aż masa się zetnie.
- Ciasto najlepiej smakuje na następny dzień.