Imbirowe ciasto z gruszkami: szczypta pikanterii w morzu słodyczy

Imbirowe ciasto z gruszkami: szczypta pikanterii w morzu słodyczy
Autor: Shutterstock.com Imbirowe ciasto z gruszkami w formie do pieczenia
łatwy
30 min
6

Imbirowe ciasto z gruszkami ma niespotykany smak. Wszystko dzięki dodatkowi świeżo startego imbiru. Połączenie aromatycznego korzenia imbiru i soczystych cząstek gruszek w tym biszkopcie tłuszczowym jest po prostu genialne. Koniecznie wypróbujcie! 

SKŁADNIKI

  • 1/2 szklanki lub 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 duże jajka1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3 łyżki świeżo startego imbiru, około 6 cm kawałek imbiru
  • 3/4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1 i 1/2 szklanki mąki uniwersalnej
  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego
  • 2-3 dojrzałe gruszki, pokrojone w plastry
  • kilka łyżek cukru pudru do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ustaw piekarnik na 180°C. Posmaruj masłem tortownicę.
  • W mikserze utrzyj masło z cukrem na jasną i puszystą masę, około 5 minut. W razie potrzeby zeskrob boki miski.
  • Dodaj jajka, pojedynczo, pozwalając, aby każde z nich dobrze wymieszało się z ciastem.
  • Dodaj proszek do pieczenia, sól, imbir i kardamon i krótko mieszaj, aby połączyć.
  • Dodaj mąkę i wymieszaj, na przemian dodając również jogurt grecki.
  • Wymieszaj miksturę ręcznie, aby upewnić się, że wszystko jest równomiernie połączone i rozprowadź ciasto na przygotowanej formie.
  • Ułóż plasterki gruszki koliście na wierzchu, delikatnie wpychając je w głąb ciasta.
  • Piecz przez 40-45 minut lub do momentu, gdy ciasto wyrośnie i zacznie się rumienić na wierzchu.
  • Pozostaw do ostygnięcia na około 10 minut przed wyjęciem z tortownicy. Kontynuuj schładzanie na ruszcie do pieczenia.
  • Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Beszamel: Gruszki - właściwości gruszek. Dlaczego warto jeść gruszki?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej