Imbirowe ciasto z gruszkami: szczypta pikanterii w morzu słodyczy
2021-09-18
łatwy
30 min
6
Imbirowe ciasto z gruszkami ma niespotykany smak. Wszystko dzięki dodatkowi świeżo startego imbiru. Połączenie aromatycznego korzenia imbiru i soczystych cząstek gruszek w tym biszkopcie tłuszczowym jest po prostu genialne. Koniecznie wypróbujcie!
SKŁADNIKI
- 1/2 szklanki lub 100 g masła w temperaturze pokojowej
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 duże jajka1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 3 łyżki świeżo startego imbiru, około 6 cm kawałek imbiru
- 3/4 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1 i 1/2 szklanki mąki uniwersalnej
- 1/2 szklanki jogurtu greckiego
- 2-3 dojrzałe gruszki, pokrojone w plastry
- kilka łyżek cukru pudru do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ustaw piekarnik na 180°C. Posmaruj masłem tortownicę.
- W mikserze utrzyj masło z cukrem na jasną i puszystą masę, około 5 minut. W razie potrzeby zeskrob boki miski.
- Dodaj jajka, pojedynczo, pozwalając, aby każde z nich dobrze wymieszało się z ciastem.
- Dodaj proszek do pieczenia, sól, imbir i kardamon i krótko mieszaj, aby połączyć.
- Dodaj mąkę i wymieszaj, na przemian dodając również jogurt grecki.
- Wymieszaj miksturę ręcznie, aby upewnić się, że wszystko jest równomiernie połączone i rozprowadź ciasto na przygotowanej formie.
- Ułóż plasterki gruszki koliście na wierzchu, delikatnie wpychając je w głąb ciasta.
- Piecz przez 40-45 minut lub do momentu, gdy ciasto wyrośnie i zacznie się rumienić na wierzchu.
- Pozostaw do ostygnięcia na około 10 minut przed wyjęciem z tortownicy. Kontynuuj schładzanie na ruszcie do pieczenia.
- Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Beszamel: Gruszki - właściwości gruszek. Dlaczego warto jeść gruszki?