Idealne na upał – ciasto z arbuzem. Orzeźwiające, lekkie i bez pieczenia

Ciasto arbuzowe
Autor: Shutterstock Ciasto arbuzowe jest lekkie i orzeźwiające – idealne na letni deser
łatwy
40 min
6

Ciasto z arbuzem to małe co nieco na upalne dni. Jest lekkie, nie za słodkie, a przede wszystkim przygotowuje się je bez pieczenia.

SKŁADNIKI

  • połówka małego arbuza
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru (lub więcej, jeśli chcemy słodszy deser)
  • 2 galaretki arbuzowe
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • ok. 1/4 szklanki wody
  • herbatniki, biszkopty lub kruche ciastka do wyłożenia na dolną warstwę deseru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotować kwadratową formę do ciasta (24×24 cm). Wyłożyć ją papierem do pieczenia i wówczas ułożyć warstwę ciastek.
  • Arbuza pozbawić pestek i pokroić w kostkę.
  • Ubić za pomocą miksera schłodzoną śmietanę z cukrem. W trakcie ubijania dodać serek mascarpone.
  • Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do przestygnięcia. Zanim się zetnie, dodać 2–3 łyżki ubitej masy i szybko wymieszać. Następnie tak zahartowaną żelatynę dodać do reszty śmietany połączonej z mascarpone.
  • Krem rozprowadzić na formie z ciastkami. Można do środka kremu dołożyć kawałki arbuza. Całość odstawić do lodówki, by masa się ścięła i schłodziła.
  • Na stężałą masę śmietanowo-serową poukładać kawałki arbuza.
  • Przygotować galaretki arbuzowe – razem rozprowadzić je w 3 szklankach wody.
  • Gdy galaretka przestygnięcie i zacznie lekko tężeć, zalać nią kawałki arbuza ułożone na masie śmietanowo-serowej. Deser ponownie wstawić do lodówki, by dobrze stężał i się schłodził.
  • Można też odwrócić kolejność warstw i na ciastka na dnie dać galaretkę z kawałkami arbuza, a na to warstwę śmietanowo-serową. Do przybrania wierzchu użyć wówczas kakao lub startą czekoladę. Jak tylko chcemy.
Arbuz – król letniego orzeźwienia. Dlaczego warto jeść arbuzy?
Iwona Witt-Czuprzyńska

Autorka artykułów, przede wszystkim na tematy kulinarne, związane z etnologią, folklorem oraz przedsiębiorczością, zwłaszcza kobiet. Wielbicielka dobrej kuchni, zielarka po studiach podyplomowych na SGGW i nalewkowiczka z kilkoma nagrodami zdobytymi w turniejach …

więcej