Idealne na upał – ciasto z arbuzem. Orzeźwiające, lekkie i bez pieczenia
2022-07-01
łatwy
40 min
6
Ciasto z arbuzem to małe co nieco na upalne dni. Jest lekkie, nie za słodkie, a przede wszystkim przygotowuje się je bez pieczenia.
SKŁADNIKI
- połówka małego arbuza
- 500 ml śmietany kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru (lub więcej, jeśli chcemy słodszy deser)
- 2 galaretki arbuzowe
- 3 łyżeczki żelatyny
- ok. 1/4 szklanki wody
- herbatniki, biszkopty lub kruche ciastka do wyłożenia na dolną warstwę deseru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotować kwadratową formę do ciasta (24×24 cm). Wyłożyć ją papierem do pieczenia i wówczas ułożyć warstwę ciastek.
- Arbuza pozbawić pestek i pokroić w kostkę.
- Ubić za pomocą miksera schłodzoną śmietanę z cukrem. W trakcie ubijania dodać serek mascarpone.
- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do przestygnięcia. Zanim się zetnie, dodać 2–3 łyżki ubitej masy i szybko wymieszać. Następnie tak zahartowaną żelatynę dodać do reszty śmietany połączonej z mascarpone.
- Krem rozprowadzić na formie z ciastkami. Można do środka kremu dołożyć kawałki arbuza. Całość odstawić do lodówki, by masa się ścięła i schłodziła.
- Na stężałą masę śmietanowo-serową poukładać kawałki arbuza.
- Przygotować galaretki arbuzowe – razem rozprowadzić je w 3 szklankach wody.
- Gdy galaretka przestygnięcie i zacznie lekko tężeć, zalać nią kawałki arbuza ułożone na masie śmietanowo-serowej. Deser ponownie wstawić do lodówki, by dobrze stężał i się schłodził.
- Można też odwrócić kolejność warstw i na ciastka na dnie dać galaretkę z kawałkami arbuza, a na to warstwę śmietanowo-serową. Do przybrania wierzchu użyć wówczas kakao lub startą czekoladę. Jak tylko chcemy.
Arbuz – król letniego orzeźwienia. Dlaczego warto jeść arbuzy?