Arabeska – lekkie czekoladowo-jogurtowe ciasto z malinami

Arabeska jest lekkim czekoladowo-jogurtowym ciastem z malinami
Autor: Shutterstock Ciasto arabeska
łatwy
70 min
10

Maliny w arabesce można zastąpić innymi kwaskowymi owocami, np. czarną lub czerwona porzeczką, wypestkowanymi wiśniami.

SKŁADNIKI

  • ok. 300 g malin (lub innych owoców sezonowych)
  • ciasto czekoladowe:
  • 250 g masła
  • 4 jajka
  • półtorej szkl. cukru
  • 2 szkl. mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • pół szklanki wody
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego lub rumu, amaretto itp.
  • szczypta soli
  • ciasto jogurtowe:
  • 700–800 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • łyżka mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 budyń śmietankowy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU


  • Przygotować formę na ciasto o wymiarach 23 x 33 cm. Wyściełać ją papierem do pieczenia lub natłuścić i posypać bułką tartą.
  • Zagotować wodę z masłem, cukrem i kakao. Wystudzić.
  • Do wystudzonej masy dodać żółtka. Zmiksować.
  • Stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dolać ekstraktu waniliowego lub alkoholu.
  • Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Gdy będzie sztywna, dodać do ciasta. Ostrożnie wszystko wymieszać – tylko tyle, by się piana z ciastem połączyła.
  • 2/3 ciasta wylać na przygotowaną formę.
  • Czas na masę jogurtową: jajka zmiksować z cukrem, dodać zmieszane mąki z budyniem.
  • Masę jogurtową wylać na czekoladową warstwę ciasta. Obsypać ją malinami, a te polać (esami-floresami) pozostałą masą czekoladową.
  • Całość piec w temperaturze 180–200ºC przez około godzinę.
  • Po upieczeniu ciasto wystudzić (można je dodatkowo schłodzić w lodówce) i ewentualnie posypać cukrem pudrem.
MALINY. Jakie mają właściwości? Czy warto je jeść? Jak wykorzystać maliny w kuchni?
Iwona Witt-Czuprzyńska

Autorka artykułów, przede wszystkim na tematy kulinarne, związane z etnologią, folklorem oraz przedsiębiorczością, zwłaszcza kobiet. Wielbicielka dobrej kuchni, zielarka po studiach podyplomowych na SGGW i nalewkowiczka z kilkoma nagrodami zdobytymi w turniejach …

więcej