Arabeska – lekkie czekoladowo-jogurtowe ciasto z malinami
2022-08-01

łatwy
70 min
10
Maliny w arabesce można zastąpić innymi kwaskowymi owocami, np. czarną lub czerwona porzeczką, wypestkowanymi wiśniami.
SKŁADNIKI
- ok. 300 g malin (lub innych owoców sezonowych)
- ciasto czekoladowe:
- 250 g masła
- 4 jajka
- półtorej szkl. cukru
- 2 szkl. mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- pół szklanki wody
- łyżeczka ekstraktu waniliowego lub rumu, amaretto itp.
- szczypta soli
- ciasto jogurtowe:
- 700–800 g gęstego jogurtu naturalnego
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- łyżka mąki pszennej tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 budyń śmietankowy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Przygotować formę na ciasto o wymiarach 23 x 33 cm. Wyściełać ją papierem do pieczenia lub natłuścić i posypać bułką tartą.- Zagotować wodę z masłem, cukrem i kakao. Wystudzić.
- Do wystudzonej masy dodać żółtka. Zmiksować.
- Stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dolać ekstraktu waniliowego lub alkoholu.
- Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Gdy będzie sztywna, dodać do ciasta. Ostrożnie wszystko wymieszać – tylko tyle, by się piana z ciastem połączyła.
- 2/3 ciasta wylać na przygotowaną formę.
- Czas na masę jogurtową: jajka zmiksować z cukrem, dodać zmieszane mąki z budyniem.
- Masę jogurtową wylać na czekoladową warstwę ciasta. Obsypać ją malinami, a te polać (esami-floresami) pozostałą masą czekoladową.
- Całość piec w temperaturze 180–200ºC przez około godzinę.
- Po upieczeniu ciasto wystudzić (można je dodatkowo schłodzić w lodówce) i ewentualnie posypać cukrem pudrem.
MALINY. Jakie mają właściwości? Czy warto je jeść? Jak wykorzystać maliny w kuchni?