Jak zrobić jadalne dekoracje potraw?
Nenufary z cebulki, irysy z marchewki, tulipany z pomidorów, a także kwiatek z migdałów czy moreli suszonych. Jest wiele sposobów na eleganckie udekorowanie potrawy. I co ważne, dekoracje te można ze smakiem zjeść. Sprawdź, jak zrobić jadalne dekoracje potraw.
Spis treści
- Nenufary z cebuli
- Irysy z marchewki
- Tulipany z pomidorów
- Rzeżucha w roli dekoracji
- Dekoracje świątecznych słodkości
Nenufary z cebuli
Bardzo prostą i jednocześnie efektowną dekoracją dań wytrawnych są nenufary z cebuli. Jak to zrobić? Cebulę czerwoną kroimy na połowę. Następnie stawiamy ją na tej zaokrąglonej części i kroimy jak tort (na trójkątne kawałki). Trzeba uważać, by nie odkroić takiego kawałka.
Irysy z marchewki
Do tego można dodać irysy z marchewki. Wybieramy grube marchewki, kroimy na ok. 6-10-centymetrowe kawałki i wydrążamy środek. Z cienkich brzegów modelujemy ostre płatki (przycinamy ostro końce – można to zrobić nożyczkami) i delikatnie wywijamy je. Takie marchewki ustawiamy między wędlinami lub na sałatce.
Tulipany z pomidorów
Elegancko wyglądają też tulipany z pomidora. Do tej dekoracji wybieramy pomidory średniej wielkości o podłużnym kształcie. Pomidory rozkrawamy na cztery części. Należy cięcie robić od góry, by podstawa była cała. Rozciętego pomidora wypełniamy delikatnym twarożkiem. Pomidory układamy asymetrycznie na talerzu i dodajemy łodygi ze szczypiorku. To ciekawa i gotowa do zjedzenia dekoracja nie tylko potrawy, ale i całego stołu!
Rzeżucha w roli dekoracji
Do dekoracji przysmaków można wykorzystać rzeżuchę. Jest to dobry sposób nie tylko na Wielkanoc. Dania ze śledzika lub półmiski wędlin urozmaicą łupinki jajek wypełnione całymi łodygami zielonej rzeżuchy.
Dekoracje świątecznych słodkości
A co z deserami? Tu można układać całe kompozycje ze świeżych owoców, a gdy takich brakuje - warto sięgnąć po owoce suszone lub kandyzowane, a także po wszelkiego rodzaju orzechy. Pomocne przy tworzeniu dekoracji są też laseczki cynamonu, tyle że ich oczywiście nie zjadamy!