Bezglutenowe racuszki – jak zrobić? [SPRAWDZONY PRZEPIS]

Bezglutenowe racuszki – jak zrobić? [SPRAWDZONY PRZEPIS]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Pyszne placki z jabłkami i miodem – mamy dobry przepis dla bezglutenowców!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Jeśli chorujesz na celiakię, a uwielbiasz zjeść lekkie racuchy na śniadanie, nie musisz ich sobie odmawiać. Wystarczy, że zrobić je w wersji z twarogiem i bezglutenową mąką. Można serwować je z dodatkami lub same – są lekkie i wilgotne.

Składniki

  • 2 jajka

  • 2 nieduże jabłka (lub 1 większe)

  • pół szklanki mąki ryżowej

  • pół kostki półtłustego twarogu

  • łyżka miodu

  • łyżeczka cynamonu

  • szczypta soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Oddzielamy od siebie białka i żółtka.

  • Obrane jabłka ścieramy na drobnych oczkach lub drobniutko kroimy. Dodajemy je do żółtek, miodu, twarogu, połowy części mąki ryżowej oraz cynamonu.

  • Sól dodajemy do białek, które ubijamy na sztywno.

  • Zawartości obu naczyń łączymy i bardzo delikatnie mieszamy.

  • Po jakimś czasie dodajemy resztę mąki.

  • Smażymy na słodkawym oleju (może być kokosowy), aż placki zarumienią się po obu stronach.

  • Gotowe i ostudzone bezglutenowe racuszki można podawać z musem jabłkowym, powidłami, albo z miodem i z plasterkami banana lub z rodzynkami.

Ocena: 0