Bazyliowe pankejki - pomysł na pyszną przekąskę

Bazyliowe pankejki - pomysł na pyszną przekąskę

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Bazyliowe penkejki to świetnie smakują z sosem czosnkowym.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Amerykańskie pankejki w świeżej, ziołowej, wytrawnej wersji. Świetnie smakują posmarowane odrobiną serka śmietankowego lub bazyliowym pesto.

Składniki

  • 1 szklanka mąki

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 4 jajka

    150 ml maślanki

  • 100 ml wody

    sól

  • kilka gałązek świeżej bazylii

    masło do smażenia




Przygotowanie krok po kroku:

  • Mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Miksujemy maślankę z wodą i cały czas mieszając powoli wlewamy do miski z mąką.

  • Następnie dodajemy pojedynczo jajka i mieszamy na gładką masę. Na koniec dodajemy posiekane drobno listki bazylii.

  • Na rozgrzane masło wykładamy porcje ciasta. Placuszki smażymy 2 minuty z każdej strony.

Ocena: 5