Japońska zupa MISO: jak zrobić domową zupę wegetariańską
Makaron z pieczoną fetą i pomidorkami: hitowy przepis z Tik Toka na szybki obiad

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Pieczona feta i pomidorki to pyszny dodatek do makaronu
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 10 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Makaron z pieczoną fetą i pomidorkami to hitowy przepis z Tik Toka. Po raz pierwszy o makaronie z pieczonym serem feta i pomidorkami napisała fińska blogerka @tiiupiret w 2018 roku. Jednak dopiero rok później przepis rozsławiła inna fińska blogerka @liemessa. Przepis na #uunifetapasta zyskał nowe życie wiosną 2020 roku. Zamknięci w domach z powodu pandemii ludzie szukali łatwych przepisów na szybki obiad. Makaron z pieczonym serem feta i pomidorkami, radosny i odżywczy, stał się przebojem Tik Toka. Smacznego!
Składniki
1 paczka (270-300 g) sera feta
450-500 g pomidorków koktajlowych, najlepiej nieco przejrzałych i pomarszczonych, użyłam gałązkowych
2 ząbki czosnku, drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę
1/2 łyżeczki płatków papryki
1/4 łyżeczki pieprzu mielonego
1/4 łyżeczki soli
4 łyżki oliwy
1 garść świeżych liści bazylii bazylii
500 g makaronu np. penne
Przygotowanie krok po kroku:
Pomidorki włożyć do naczynia żaroodpornego. Dodać oliwę, posiekany 1 ząbek czosnku i przyprawy. Wymieszać.
Po środku pomidorków ułożyć ser feta.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec w 200°C przez około 30 minut lub do chwili, gdy pomidorki popękają, a feta się zrumieni.
W tym czasie ugotować makaron w osolonym wrzątku.
Wyjąć blachę z pieca. Usunąć gałązki pomidora, dodać 1 ząbek czosnku drobno posiekany, liście bazylii i wymieszać wszystko razem z rozpływającym się serem feta i pomidorkami.
Na koniec dodać odcedzony makaron i ponownie wymieszać, aby ser i pomidory pokryły kluski. Gotowe!