Makaron z pieczoną fetą i pomidorkami: hitowy przepis z TikToka na Feta Pasta

Makaron z pieczoną fetą i pomidorkami: hitowy przepis z Tik Toka na szybki obiad
Autor: Shutterstock Pieczona feta i pomidorki to pyszny dodatek do makaronu
łatwy
10 min
4

Makaron z pieczoną fetą i pomidorkami to hitowy przepis z Tik Toka. Po raz pierwszy o makaronie z pieczonym serem feta i pomidorkami napisała fińska blogerka @tiiupiret w 2018 roku. Jednak dopiero rok później przepis rozsławiła inna fińska blogerka @liemessa. Przepis na #uunifetapasta zyskał nowe życie wiosną 2020 roku. Zamknięci w domach z powodu pandemii ludzie szukali łatwych przepisów na szybki obiad. Makaron z pieczonym serem feta i pomidorkami, radosny i odżywczy, stał się przebojem Tik Toka. Smacznego!

SKŁADNIKI

  • 1 paczka (270-300 g) sera feta
  • 450-500 g pomidorków koktajlowych, najlepiej nieco przejrzałych i pomarszczonych, użyłam gałązkowych
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę
  • 1/2 łyżeczki płatków papryki
  • 1/4 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 garść świeżych liści bazylii bazylii
  • 500 g makaronu np. penne

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pomidorki włożyć do naczynia żaroodpornego. Dodać oliwę, posiekany 1 ząbek czosnku i przyprawy. Wymieszać.
  • Po środku pomidorków ułożyć ser feta.
  • Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec w 200°C przez około 30 minut lub do chwili, gdy pomidorki popękają, a feta się zrumieni.
  • W tym czasie ugotować makaron w osolonym wrzątku.
  • Wyjąć blachę z pieca. Usunąć gałązki pomidora, dodać 1 ząbek czosnku drobno posiekany, liście bazylii i wymieszać wszystko razem z rozpływającym się serem feta i pomidorkami.
  • Na koniec dodać odcedzony makaron i ponownie wymieszać, aby ser i pomidory pokryły kluski. Gotowe!
Makaron z pomidorkami. Obiad w 15 minut.

Galeria: Proste dania z makaronem

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej