Makaron z pieczoną fetą i pomidorkami: hitowy przepis z Tik Toka na szybki obiad

Makaron z pieczoną fetą i pomidorkami: hitowy przepis z Tik Toka na szybki obiad

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pieczona feta i pomidorki to pyszny dodatek do makaronu

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Makaron z pieczoną fetą i pomidorkami to hitowy przepis z Tik Toka. Po raz pierwszy o makaronie z pieczonym serem feta i pomidorkami napisała fińska blogerka @tiiupiret w 2018 roku. Jednak dopiero rok później przepis rozsławiła inna fińska blogerka @liemessa. Przepis na #uunifetapasta zyskał nowe życie wiosną 2020 roku. Zamknięci w domach z powodu pandemii ludzie szukali łatwych przepisów na szybki obiad. Makaron z pieczonym serem feta i pomidorkami, radosny i odżywczy, stał się przebojem Tik Toka. Smacznego!

Składniki

  • 1 paczka (270-300 g) sera feta

  • 450-500 g pomidorków koktajlowych, najlepiej nieco przejrzałych i pomarszczonych, użyłam gałązkowych

  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę

  • 1/2 łyżeczki płatków papryki

  • 1/4 łyżeczki pieprzu mielonego

  • 1/4 łyżeczki soli

  • 4 łyżki oliwy

  • 1 garść świeżych liści bazylii bazylii

  • 500 g makaronu np. penne

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pomidorki włożyć do naczynia żaroodpornego. Dodać oliwę, posiekany 1 ząbek czosnku i przyprawy. Wymieszać.

  • Po środku pomidorków ułożyć ser feta.

  • Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec w 200°C przez około 30 minut lub do chwili, gdy pomidorki popękają, a feta się zrumieni.

  • W tym czasie ugotować makaron w osolonym wrzątku.

  • Wyjąć blachę z pieca. Usunąć gałązki pomidora, dodać 1 ząbek czosnku drobno posiekany, liście bazylii i wymieszać wszystko razem z rozpływającym się serem feta i pomidorkami.

  • Na koniec dodać odcedzony makaron i ponownie wymieszać, aby ser i pomidory pokryły kluski. Gotowe!

Zobacz instrukcję krok po kroku, jak zrobić jednogarnkowy makaron z pomidorkami w 15 minut:

Ocena: 3,2
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).