Wyjątkowo smaczna babka z malinami i białą czekoladą: przepis na rodzinne ciasto z owocami

Wyjątkowo smaczna babka z malinami i białą czekoladą: przepis na rodzinne ciasto z owocami

Autor Zdjęcia: Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Babka z malinami i białą czekoladą

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Wyjątkowo smaczna babka z malinami i białą czekoladą to przepis na rodzinne ciasto z owocami. Idealne do kawy lub herbaty. Ciasto jest wilgotne, słodkie i puszyste. Pokochają go zarówno dzieci, jak i seniorzy. Polecam!

Składniki

  • 2 ½ szklanki (325 g) mąki pszennej tortowej

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • ½ łyżeczki soli

  • ¾ szklanki (175 g) miękkiego masła

  • 1 ½ szklanki (300 g) cukru pudru

  • 1 tabliczka (100 g) białej czekolady, schłodzonej i startej drobno na tarce

  • 3 jajka rozmiar M, o temperaturze pokojowej

  • 1 ¼ szklanki (300 g) maślanki (lub tyle samo pełnego mleka z 1 łyżką soku z cytryny)

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego lub cukru wanilinowego

  • skórka starta z 1/2 cytryny (opcjonalnie)

  • 1 szklanka świeżych lub mrożonych malin (za wyjątkiem sezonu na te pyszne owoce, zawsze używam mrożonych, ponieważ są dostępne przez cały rok)

  • oraz na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru

  • 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.

  • Posmaruj masłem formę z kominkiem przeznaczoną do pieczenia babki. Następnie oprósz ją mąką, nadmiar strząśnij. Wstaw do lodówki.

  • Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Odstawić.

  • W dużej misce utrzeć miękkie masło, aż będzie kremowe. Powoli dodawać cukier i ubijać przez 2 minuty na wysokich obrotach.

  • Następnie dodawać po 1 jajku. Dobrze miksując po każdym dodaniu jajka, aż masa stanie się jednorodna.

  • W 3 porcjach dodać suche składniki, czyli mąkę. Wymieszać na niskich obrotach.

  • Na koniec dodać mleko i wanilię, wymieszać na jednorodne ciasto.

  • Do ciasta dodać owoce maliny oraz rozdrobnioną czekoladę. Wymieszać za pomocą szpatułki, starając się nie uszkodzić owoców.

  • Ciasto wylać do przygotowanej formy.

  • Piec około 45-50 minut lub do momentu, gdy patyczek wbity w środek ciasta wyjdzie czysty.

  • Odstawić ciasto na 10 minut do ostygnięcia na ruszcie, a następnie wyjąć ciasto z formy.

  • Utrzeć cukier puder z sokiem z cytryny i tak przygotowanym lukrem pokryć gorące ciasto.

Wypróbuj również przepis na babkę marmurkową

Babka marmurkowa

Od wielu lat ciasto piaskowe z domieszką kakao robi furorę. Wszyscy je uwielbiamy. Dla podniesienia prestiżu tego prostego ciasta, nazywamy je "marmurkowym". I niech tak pozostanie! Babka marmurkowa upieczona według tego przepisu zawsze się udaje. 

Polecam: Babka marmurkowa

Ocena: 3
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).