Chrupiąca beza cytrynowa - pyszny sposób na wykorzystanie resztek bezy
Puszyste bułeczki drożdżowe z jabłkami: cudowny aromat w całym domu

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Puszyste, rozpływające się w ustach bułeczki z jabłkami
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 45 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Puszyste bułeczki drożdżowe z jabłkami rozpieszczają zapachem i smakiem. Po takiej bułeczce z jabłkami poziom samozadowolenia wyraźnie się podnosi. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, choć zawsze trzeba wziąć pod uwagę czas wyrastania ciasta. Tutaj wszystko zależy od natury i należy dać jej czas. Więcej o tajemnicach drożdżowego ciasta przeczytacie pod przepisem.
Składniki
Na ciasto:
1 jajko
3 stołowe łyżki cukru
200 ml mleka
8 g żywych lub 4 g suchych drożdży
200 g masła miękkiego (lub dobrej jakości margaryny)
3 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 szczypta soli (1/4 łyżeczki)
Na nadzienie:
700-800 g jabłek
3 stołowe łyżki cukru
1/2 cytryny
2 łyżeczki cynamonu
oraz 1 jajko rozmącone (do posmarowania bułeczek)
Przygotowanie krok po kroku:
W głębokiej misce wymieszać ciepłe mleko z cukrem i drożdżami. Pozostawić zaczyn na 10 minut.
Do zaczynu dodać rozmącone jajko, wanilię oraz połowę mąki. Zarobić ciasto, w trakcie dosypując mąki, aż do całkowitego wyczerpania składnika.
Na koniec dodać sól oraz miękkie masło i ponownie wyrobić ciasto. Powinniśmy otrzymać miękkie i gładkie ciasto, które nie lepi się ścianek naczynia i rąk.
Ciasto pozostawić w misce, okryć czystą ściereczką i pozostawić na 60 minut, aby urosło. W ciągu godziny ciasto powinno podwoić swoją objętość.
W czasie, gdy ciasto dojrzewa, pora przygotować nadzienie. Jabłka dokładnie umyć, obrać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić na niewielką kostkę.
Jabłka przełożyć do rondla, posypać cukrem, dodać sok wyciśnięty z połowy cytryny i podgrzewać przez około 20 minut. W czasie podgrzewania nie mieszać zawartości rondla, ale potrząsać nią. Na koniec dodać cynamon, wymieszać i pozostawić do przestygnięcia.
Z ciasto uformować wałek, pokroić go na 12 lub 16 kawałków. Każdy kawałek lekko rozwałkować, nadając mu kształt okrągłego placuszka. Pozostawić na 15-20 minut, aby ciasto ponownie urosło. Okryć ściereczką.
Na środku każdego placuszka położyć porcję jabłek, zawinąć brzegi do środka, zlepić i uformować w kulę.
Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 50°C na 15-20 minut.
Wyjąć bułeczki z piekarnika, piekarnika rozgrzać do 180°C. Bułeczki posmarować ubitym jajkiem.
Piec w temperaturze 180°C przez około 15 minut.
Po wyjęciu z piekarnika, całkowicie ostudzić.
Sekrety ciasta drożdżowego:
Ciasto drożdżowe przetrzymane w piekarniku staje się suche, ciemne, a na jego powierzchni wytwarza się zbyt gruba skóra.
Ciasto pieczone w zbyt nagrzanym piekarniku nie wyrośnie, zestali się tworząc zakalec, a jego powierzchnia będzie nadmiernie zrumieniona.
Ciasto przedwcześnie wyjęte z piekarnika będzie niedopieczone, po wyjęciu opadnie i również utworzy zakalec.
Powodem powstania zakalca może być także silny wstrząs w chwili, gdy ciasto wyrosło, ale jeszcze nie zestaliło się pod wpływem temperatury w piekarniku. Dlatego nie należy otwierać drzwiczek piekarnika, ani nimi trzaskać.
Zakalec może również powstać przy wykładaniu gorącego ciasta z formy. Dlatego zawsze pozostawia się ciasto drożdżowe do ostygnięcia w formie i dopiero ciasto wystudzone wyjmuje się z formy.
Wyroby z ciasta drożdżowego udadzą się, jeśli zachowacie odpowiedni stosunek składników, co podają przepisy szczegółowe.
Więcej w artykule: Tajemnica idealnego ciasta drożdżowego. Jak zrobić najlepsze ciasto drożdżowe? [WIDEO]