Puszyste bułeczki drożdżowe z jabłkami: cudowny aromat w całym domu

Puszyste bułeczki drożdżowe z jabłkami: cudowny aromat w całym domu

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Puszyste, rozpływające się w ustach bułeczki z jabłkami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Puszyste bułeczki drożdżowe z jabłkami rozpieszczają zapachem i smakiem. Po takiej bułeczce z jabłkami poziom samozadowolenia wyraźnie się podnosi. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, choć zawsze trzeba wziąć pod uwagę czas wyrastania ciasta. Tutaj wszystko zależy od natury i należy dać jej czas. Więcej o tajemnicach drożdżowego ciasta przeczytacie pod przepisem. 

Składniki

  • Na ciasto:

  • 1 jajko

  • 3 stołowe łyżki cukru

  • 200 ml mleka

  • 8 g żywych lub 4 g suchych drożdży

  • 200 g masła miękkiego (lub dobrej jakości margaryny) 

  • 3 1/2 szklanki mąki pszennej

  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

  • 1 szczypta soli (1/4 łyżeczki)

  • Na nadzienie:

  • 700-800 g jabłek

  • 3 stołowe łyżki cukru

  • 1/2 cytryny

  • 2 łyżeczki cynamonu

  • oraz 1 jajko rozmącone (do posmarowania bułeczek) 

Przygotowanie krok po kroku:

  • W głębokiej misce wymieszać ciepłe mleko z cukrem i drożdżami. Pozostawić zaczyn na 10 minut.

  • Do zaczynu dodać rozmącone jajko, wanilię oraz połowę mąki. Zarobić ciasto, w trakcie dosypując mąki, aż do całkowitego wyczerpania składnika.

  • Na koniec dodać sól oraz miękkie masło i ponownie wyrobić ciasto. Powinniśmy otrzymać miękkie i gładkie ciasto, które nie lepi się ścianek naczynia i rąk.

  • Ciasto pozostawić w misce, okryć czystą ściereczką i pozostawić na 60 minut, aby urosło. W ciągu godziny ciasto powinno podwoić swoją objętość.

  • W czasie, gdy ciasto dojrzewa, pora przygotować nadzienie. Jabłka dokładnie umyć, obrać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić na niewielką kostkę.

  • Jabłka przełożyć do rondla, posypać cukrem, dodać sok wyciśnięty z połowy cytryny i podgrzewać przez około 20 minut. W czasie podgrzewania nie mieszać zawartości rondla, ale potrząsać nią. Na koniec dodać cynamon, wymieszać i pozostawić do przestygnięcia.

  • Z ciasto uformować wałek, pokroić go na 12 lub 16 kawałków. Każdy kawałek lekko rozwałkować, nadając mu kształt okrągłego placuszka. Pozostawić na 15-20 minut, aby ciasto ponownie urosło. Okryć ściereczką.

  • Na środku każdego placuszka położyć porcję jabłek, zawinąć brzegi do środka, zlepić i uformować w kulę.

  • Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 50°C na 15-20 minut.

  • Wyjąć bułeczki z piekarnika, piekarnika rozgrzać do 180°C. Bułeczki posmarować ubitym jajkiem.

  • Piec w temperaturze 180°C przez około 15 minut.

  • Po wyjęciu z piekarnika, całkowicie ostudzić.

Sekrety ciasta drożdżowego:

  • Ciasto drożdżowe przetrzymane w piekarniku staje się suche, ciemne, a na jego powierzchni wytwarza się zbyt gruba skóra.

  • Ciasto pieczone w zbyt nagrzanym piekarniku nie wyrośnie, zestali się tworząc zakalec, a jego powierzchnia będzie nadmiernie zrumieniona.

  • Ciasto przedwcześnie wyjęte z piekarnika będzie niedopieczone, po wyjęciu opadnie i również utworzy zakalec.

  • Powodem powstania zakalca może być także silny wstrząs w chwili, gdy ciasto wyrosło, ale jeszcze nie zestaliło się pod wpływem temperatury w piekarniku. Dlatego nie należy otwierać drzwiczek piekarnika, ani nimi trzaskać. 

  • Zakalec może również powstać przy wykładaniu gorącego ciasta z formy. Dlatego zawsze pozostawia się ciasto drożdżowe do ostygnięcia w formie i dopiero ciasto wystudzone wyjmuje się z formy. 

  • Wyroby z ciasta drożdżowego udadzą się, jeśli zachowacie odpowiedni stosunek składników, co podają przepisy szczegółowe.

  • Więcej w artykule: Tajemnica idealnego ciasta drożdżowego. Jak zrobić najlepsze ciasto drożdżowe? [WIDEO]

Ocena: 2,9
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).