Ciasto ucierane z wiśniami - przepis na piaskowca z owocami

Ciasto ucierane z wiśniami - przepis na piaskowca z owocami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Placek ucierany z wiśniami, posypany cukrem pudrem.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 9 OSÓB

Ciasto ucierane, ze względu na konsystencję można nazwać inaczej ciastem piaskowym. Jest bardzo proste w przygotowaniu, a w smaku delikatne i rozpływające się w ustach. Sprawdź, jak przygotować ciasto ucierane z wiśniami.

Składniki

  • 5 jajek

  • kostka margaryny

  • 3/4 szklanki cukru

  • 2 szklanki mąki

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 400 g wiśni

Przygotowanie krok po kroku:

  • Margarynę utrzeć z cukrem, a następnie dodać jajka i dalej ucierać.

  • Mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia należy dodać do roztworu z margaryny, jajek i cukru i dalej ucierać

  • Następnie należy ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać ją z ciastem.

  • Blachę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, a następnie przelać do niej połowę masy.

  • Na surowe ciasto wysypać umyte i osączone wiśnie, posypać je 4 łyżkami cukru i zalać drugą połową ciasta.

  • Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez godzinę. (Najlepiej sprawdza się funkcja pieczenia: góra-dół).

  • Podawać ostudzone i posypane cukrem pudrem.

Ocena: 2