Urzekająca karmelowa tarta z orzechami - zachwyt od pierwszego kęsa

Urzekająca karmelowa tarta z orzechami - zachwyt od pierwszego kęsa

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Karmelowa tarta z orzechami  - efektowna i bardzo łatwa do przygotowania!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Karmelowa tarta z orzechami to po prostu czysta rozkosz na talerzu. Warto  ją przygotować gdy na dworze chłód - doda nam energii i otuchy. Cudownie komponuje się z aromatyczną herbatą lub kawą.

Składniki

  • 200 g mąki

  • 100 g masła

  • 6 g cukru - najlepiej brązowego

  • 1 jajko

  • Nadzienie:

  • 250 g cukru

  • 250 g orzechów włoskich

  • szklanka śmietanki 30%

  • 2 łyżki masła

  • duża szczypta soli

  • ewentualnie kieliszek ulubionej nalewki orzechowej

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę wsypać do miski, dodać cukier, jajko i schłodzone masło. Posiekać całość nożem, a następnie szybko zagnieść gładkie ciasto.

  • Ciastem wylepić foremkę do tarty, a następnie schłodzić ją w lodówce, przez co najmniej godzinę, ale można i przez całą noc.

  • Piekarnik nagrzać do 170ºC, podpiec spód przez 20-25 minut - do zrumienienia.

  • Kiedy ciasto się piecze przygotować masę orzechowo-karmelową. Do rondla z grubym dnem równomiernie wsypać cukier, tak aby pokrył całe dno. Rozpuszczać cukier na średnim ogniu, aż powstanie bursztynowy karmel, starając się go nie mieszać.

  • Do karmelu stopniowo wlewać śmietankę, uważając, by się nie poparzyć parą. Nie przejmować się, jeśli pojawią się niewielkie cukrowe grudki, ponieważ na pewno się rozpuszczą w trakcie powolnego gotowania.

  • Masę gotować na małym ogniu 15 minut. Po upływie tego czasu dodać masło i sól, gotować jeszcze chwilę do połączenia składników. W przypadku dodania nalewki, karmel należy gotować dodatkowe kilka minut, ponieważ masa musi zgęstnieć.

  • Na zakończenie dodać orzechy, wymieszać i odstawić do lekkiego wystudzenia. Masę orzechowo-karmelową wylać na ostudzone kruche ciasto i równomiernie ją rozprowadzić. Wierzch można ozdobić uprażonymi lekko połówkami orzechów.

  • Odstawić ciasto na 2-3 godziny, najlepiej do lodówki, żeby nadzienie stężało.

Ocena: 2,7