Rolada biszkoptowa z musem jabłkowym - efektowna i prosta do zrobienia
Urzekająca karmelowa tarta z orzechami - zachwyt od pierwszego kęsa

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Karmelowa tarta z orzechami - efektowna i bardzo łatwa do przygotowania!
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Karmelowa tarta z orzechami to po prostu czysta rozkosz na talerzu. Warto ją przygotować gdy na dworze chłód - doda nam energii i otuchy. Cudownie komponuje się z aromatyczną herbatą lub kawą.
Składniki
200 g mąki
100 g masła
6 g cukru - najlepiej brązowego
1 jajko
Nadzienie:
250 g cukru
250 g orzechów włoskich
szklanka śmietanki 30%
2 łyżki masła
duża szczypta soli
ewentualnie kieliszek ulubionej nalewki orzechowej
Przygotowanie krok po kroku:
Mąkę wsypać do miski, dodać cukier, jajko i schłodzone masło. Posiekać całość nożem, a następnie szybko zagnieść gładkie ciasto.
Ciastem wylepić foremkę do tarty, a następnie schłodzić ją w lodówce, przez co najmniej godzinę, ale można i przez całą noc.
Piekarnik nagrzać do 170ºC, podpiec spód przez 20-25 minut - do zrumienienia.
Kiedy ciasto się piecze przygotować masę orzechowo-karmelową. Do rondla z grubym dnem równomiernie wsypać cukier, tak aby pokrył całe dno. Rozpuszczać cukier na średnim ogniu, aż powstanie bursztynowy karmel, starając się go nie mieszać.
Do karmelu stopniowo wlewać śmietankę, uważając, by się nie poparzyć parą. Nie przejmować się, jeśli pojawią się niewielkie cukrowe grudki, ponieważ na pewno się rozpuszczą w trakcie powolnego gotowania.
Masę gotować na małym ogniu 15 minut. Po upływie tego czasu dodać masło i sól, gotować jeszcze chwilę do połączenia składników. W przypadku dodania nalewki, karmel należy gotować dodatkowe kilka minut, ponieważ masa musi zgęstnieć.
Na zakończenie dodać orzechy, wymieszać i odstawić do lekkiego wystudzenia. Masę orzechowo-karmelową wylać na ostudzone kruche ciasto i równomiernie ją rozprowadzić. Wierzch można ozdobić uprażonymi lekko połówkami orzechów.
Odstawić ciasto na 2-3 godziny, najlepiej do lodówki, żeby nadzienie stężało.