Domowe rożki orzechowe - wykwintne słodycze w zasięgu ręki

Domowe rożki orzechowe - wykwintne słodycze w zasięgu ręki

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Domowe rożki orzechowe przygotujesz bez kłopotu, z łatwo dostępnych składników

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Domowe rożki orzechowe to elegancki i pyszny wypiek, który wbrew pozorom bardzo łatwo jest przygotować. Ciasto twarogowo-olejowe jest  łatwe do przygotowania, podobnie jak nadzienie do tych ciasteczek.

Składniki

  • Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej

  • 150 g zmielonego twarogu

  • 60 g (3 łyżki) śmietany 18%

  • 6 łyżek oleju

  • 50 g cukru waniliowego

  • 1 żółtko

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • białko do posmarowania rożków

  • Nadzienie:

  • 150 g orzechów włoskich

  • 80 ml śmietanki 30%

  • 50 g cukru waniliowego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Przygotować nadzienie: orzechy włoskie rozdrobnić w malakserze na drobne kawałeczki. Śmietankę zagotować, od razu zdjąć z palnika, by uniknąć przypalenia. Można też podgrzać śmietankę w tzw. kąpieli wodnej. Gorącą śmietanką zalać orzechy, dodać cukier waniliowy, składniki wymieszać. W efekcie powinno powstać gęste nadzienie (jeśli jest za rzadkie, należy dodać nieco więcej orzechów, jeśli za gęste - nieco więcej śmietanki). Nadzienie odstawić do ostygnięcia.

  • W jednej misce wymieszać zmielony twaróg, roztrzepane żółtko oraz olej i cukier waniliowy. Do drugiego naczynia przesiać mąkę i wymieszać ją z proszkiem do pieczenia.

  • Składniki suche przesypać do składników mokrych, wymieszać je, dodając stopniowo śmietanę 18% (około 3 łyżki. Zagnieść gładkie ciasto, powinno być ono elastyczne, ale nie za suche i nie za lepkie.

  • Ciasto rozwałkować na placek grubości około 3-5 mm i pokroić nożem na kwadraty o boku 4-5 cm Na środek każdego kawałka nałożyć około 1/2 łyżeczki nadzienia, dwa sąsiadujące ze sobą boki kwadratu skleić ze sobą tak, aby powstał rożek (jak do lodów) - nadzienie powinno wystawać przez otwór w rożku.

  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190-200 stopni, piec do lekkiego zrumienienia (15-20 minut lub krócej, w zależności od piekarnika.

Ocena: 5