Choinki biszkoptowe z kajmakiem: łatwy przepis na efektowne ciastka

Choinki biszkoptowe z kajmakiem: łatwy przepis na efektowne ciastka

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Choinki biszkoptowe z masą kajmakową to łatwy, a jednocześnie efektowny deser

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 12 OSÓB

Choinki biszkoptowe z kajmakiem to wyzwanie dla Twojej kreatywności. Możesz je dowolnie dekorować. Kajmak do ciasta możesz przygotować samodzielnie lub kupić gotową. Ten łatwy przepis na efektowne ciastka poprowadzi Cię krok po kroku do sukcesu!

Składniki

  • Na masę kajmakową:

  • 1 szklanka (200 g) cukru

  • 1/3 szklanki (100 g) masła pokrojonego w małą kostkę

  • 2 łyżki wody

  • 0,5 szklanki (120 ml) tłustej śmietany 30-36%

  • Na ciasto:

  • 1 1/4 szklanki (160 g) przesianej mąki tortowej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1/4 łyżeczka soli

  • 1/4 szklanki (80 g) masła

  • 3/4 szklanki (150 g) cukru

  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru wanilinowego

  • 1/4 szklanki oleju roślinnego

  • 2 jajka M

  • 2/3 szklanki mleka

  • oraz blacha o wymiarach około 20x30 cm

  • Na dekorację:

  • pisaki z jadalnym lukrem

  • cukiereczki kolorowe

  • mleczna czekolada pocięta na paski szerokości 1 cm

  • cukier puder

Przygotowanie krok po kroku:

  • Zacznij od masy kajmakowej. W rondlu rozpuść cukier z masłem. Dodaj wodę i śmietanę. Gotuj na małym ogniu, często mieszając, aż masa zgęstnieje, ale będzie na tyle płynna, by ją z łatwością rozsmarować na cieście. Może również przygotować masę kajmakową z mleka skondensowanego w puszce. Nie otwartą puszkę z mlekiem skondensowanym należy przykryć wodą i gotować w tej kąpieli przez 2 godziny. Otworzyć po wystudzeniu. Jest też trzecia najłatwiejsza możliwość. Po prostu kup gotową masę kajmakową, rozmieszaj ją z 2 łyżkami gorącej wody i gotowe. 

  • Pora na ciasto. Za pomocą miksera utrzyj w misce masło z cukrem na pusztą masę. Dodaj do masy jajka i miksuj do uzyskania jednorodnej masy. Dodaj mleko i olej ponownie mieszaj. Zmniejsz obroty i dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodaj ekstrakt wanilii lub cukier waniliowy i ponownie wymieszaj.

  • Wylej ciasto na blachę posmarowaną masłem. Piecz w 180°C przez 20 minut lub do lekkiego zrumienienia. Wyjmij ciasto i pozostaw do ostygnięcia.

  • Wyjmij placek z blachy. Przekrój go wzdłuż na połowę. Jedną połowę posmaruj masą kajmakową. Połóż na niej drugi placek i lekko dociśnij. Owiną folią i włóż do lodówki na 2 godziny.

  • Schłodzony placek potnij na trójkąty równoramienne. Każdy trójkąt ozdób zielonym lukrem tworząc zygzakowaty zarys choinkowych gałęzi (jak na zdjęciu powyżej). Ozdób cukiereczkami. Po środku podstawy trójkąta wsuń pasek czekolady, to będzie pieniek. Na koniec oprósz cukrem pudrem. 

Ocena: 2,6
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).