Jak zrobić zupę z suszonych grzybów? Przepis na pyszną zupę grzybową

Jak zrobić zupę z suszonych grzybów? Przepis na pyszną zupę grzybową

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszną zupę grzybową z grzybów suszonych przygotowujemy najczęściej na Wigilię

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Zupa grzybowa jest idealna na każdą okazję. Co więcej, nie trzeba świeżych grzybów, by ją przygotować. Wystarczą te suszone. Jak zrobić grzybową z suszonych grzybów? wypróbujcie ten znakomity przepis na domową grzybową! 

 

Składniki

  • 10 dag suszonych grzybów

  • pietruszka

  • marchewka

  • seler

  • cebula

  • łyżka mąki

  • 200 ml śmietany 22%

  • sól

  • pieprz

  • 200 g suchego makaronu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Dzień wcześniej (najlepiej na noc) płuczemy grzyby i zalewamy 2 litrami wody. Zobacz także: Jak przechowywać suszone grzyby? [WIDEO]

  • Następnego dnia gotujemy grzyby w wodzie, w której się moczyły. Po pół godzinie wyjmujemy grzyby, a do grzybowego wywaru dodajemy wcześniej obraną marchewkę, pietruszkę, kawałek selera i średniej wielkości cebulę.

  • Po godzinie, gdy warzywa są miękkie, dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy, aż zmiękną.

  • Wyjmujemy marchewkę, pietruszkę i seler. Cebulę wyrzucamy. Włoszczyznę kroimy w drobną kostkę, grzyby w paseczki i dorzucamy do zupy. 

  • Mieszamy śmietanę, dodając łyżeczkę mąki. Dodajemy do niej dwie łyżki gorącej zupy i mieszamy. Następnie śmietanę powoli wlewamy do zupy, energiczne mieszając.

  • Oddzielnie gotujemy makaron w osolonej wodzie. I ugotowany odcedzamy.

  • Zupę grzybową doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z makaronem. 

 

Dla smakoszy grzybów

Jeśli lubisz grzyby, kochasz gotować i bawić się smakiem, polecamy ci kilka wypróbowanych przepisów z grzybami w roli głównej:

Grzyby świeże lub suszone smażone w cieście naleśnikowym

Grzyby duszone, zapiekane w cieście francuskim

Grzyby w białym sosie winnym 

 

Ocena: 2,4