Zakwas na barszcz czerwony: jak zrobić? Sprawdzony przepis
      2021-11-30
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          25 min
      
      
        
          4
      
    Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Barszcz z uszkami to obowiązkowe danie na kolacji wigilijnej. Zamiast kupować gotowy w kartonie przygotuj barszcz samodzielnie. Najpierw jednak zrób zakwas, bo barszcz czerwony na zakwasie jest naprawdę bezkonkurencyjny. Podajemy przepis na zakwas do wigilijnego barszczu.
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane i pokrojone w plasterki buraki i pozostałe warzywa włożyć do dużego słoja, dodać chrzan, kminek, czosnek i przyprawy.
 - Zalać całość letnią, przegotowaną wodą, tak aby była przykryta. Na wierzch położyć kromkę chleba.
 - Słój nakryć gazą, trzymać w ciepłym miejscu przez 5-6 dni.
 - Po tym czasie zebrać kożuch, kwas przelać do czystych butelek, szczelnie zamknąć. Przechowywać w lodówce.
 
Baszamel zakwas na barszcz czerwony