Pomidorowa z mielonymi mięsem i makaronem: sprytny przepis na danie jednogarnkowe

Pomidorowa z mielonymi mięsem i makaronem: sprytny przepis na danie jednogarnkowe
Autor: Shutterstock Za każdym napełnieniem łyżki natrafiamy na nitki, duży makaron na lazanię, kolanka albo zabawne zwierzątka
łatwy
30 min
4

Pomidorowa z mielonymi mięsem i makaronem to sprytny przepis na sycące danie jednogarnkowe. W tej zupie zakocha się cała wasza rodzina. Mięsna wkładka, głęboki smak oraz pyszny makaron wzmocnią każdego. W tym przepisie możecie wykorzystać resztki makaronów, jakie zostają na dnie torebek lub pudełek. My nigdy takich resztek nie wyrzucamy, tylko zbieramy, aby wykorzystać je w tej pysznej zupie. 

Zobacz także: 6 błędów najczęściej popełnianych podczas gotowania zupy POMIDOROWEJ

SKŁADNIKI

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 2 łyżki oleju
  • 1,5 l rosołu wołowego
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka włoskich ziół: oregano, bazylii, tymianku
  • 2 łyżeczki suszonego czosnku
  • 2 szklanki suchego makaronu, np. różnych rodzai, resztek z dna pudełka
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W dużym garnku z grubym dnem rozgrzać tłuszcz, dodać mięso i zrumienić.
  • Wlać rosół oraz dodać krojone pomidory i koncentrat. Dodać cukier i wszystkie przyprawy. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 8 minut.
  • Dodać suchy makaron i gotować jeszcze 15 minut.
  • Rozlać do talerzy i posypać natką pietruszki.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej