Pomidorowa z mielonymi mięsem i makaronem: sprytny przepis na danie jednogarnkowe
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Pomidorowa z mielonymi mięsem i makaronem to sprytny przepis na sycące danie jednogarnkowe. W tej zupie zakocha się cała wasza rodzina. Mięsna wkładka, głęboki smak oraz pyszny makaron wzmocnią każdego. W tym przepisie możecie wykorzystać resztki makaronów, jakie zostają na dnie torebek lub pudełek. My nigdy takich resztek nie wyrzucamy, tylko zbieramy, aby wykorzystać je w tej pysznej zupie.
Zobacz także: 6 błędów najczęściej popełnianych podczas gotowania zupy POMIDOROWEJ
SKŁADNIKI
- 500 g mielonej wołowiny
- 2 łyżki oleju
- 1,5 l rosołu wołowego
- 2 puszki pomidorów krojonych
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka włoskich ziół: oregano, bazylii, tymianku
- 2 łyżeczki suszonego czosnku
- 2 szklanki suchego makaronu, np. różnych rodzai, resztek z dna pudełka
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W dużym garnku z grubym dnem rozgrzać tłuszcz, dodać mięso i zrumienić.
- Wlać rosół oraz dodać krojone pomidory i koncentrat. Dodać cukier i wszystkie przyprawy. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 8 minut.
- Dodać suchy makaron i gotować jeszcze 15 minut.
- Rozlać do talerzy i posypać natką pietruszki.