Zupa z zielonej soczewicy z grzankami
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Pikantna zupa z zielonej soczewicy z grzankami to dobre danie na chłodniejsze dni. Chili i czosnek rozgrzewają i chronią przed infekcjami, a soczewica syci. Zupę można podawać z grzankami lub dla mięsożerców ze skwarkami boczku.
SKŁADNIKI
- 200 g soczewicy zielonej
- 2 średnie ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 mała cebula
- 4 ząbki czosnku
- pół papryczki chili lub pół łyżeczki suszonej papryki chili
- 1,5 l bulionu warzywnego
- sól
- pieprz
- majeranek świeży lub suszony
- listek laurowy
- 3 kromki chleba pełnoziarnistego na grzanki
- olej do usmażenia grzanek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i cebulę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę lub rozcieramy z solą. Chili pozbawiamy pestek i drobno siekamy.
- Soczewicę płuczemy pod bieżącą wodą
- Cebulę podsmażamy na oliwie. Gdy cebula się zeszkli dodajemy czosnek i chili. Smażymy 1-2 minuty.
- Następnie dodajemy ziemniaki, marchewkę i przepłukaną soczewicę. Potem dodajemy sól, pieprz i majeranek. Smażymy razem.
- Po chwili zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości pod przykryciem 25-30 min.
- W międzyczasie przygotowujemy grzanki: chleb kroimy w kosteczkę, na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżkę oleju i wrzucamy chleb, mieszamy tak aby obtoczyć każdy kawałek w tłuszczu, smażymy do zrumienienia.
- Zupę podajemy z grzankami i świeżym majerankiem.