Zupa wiśniowa - jak zrobić zupę wiśniową zabielaną?

Zupa wiśniowa - jak zrobić zupę wiśniową zabielaną?
Autor: Shutterstock Zabielana zupa wiśniowa jest łatwa do przygotowania i bardzo smaczna - oczywiście dla tych, którzy lubią zupy owocowe
łatwy
20 min
2

Dieta wegetariańska

Zupa wiśniowa - dla jednych hit lata, dla innych - koszmar. Jednak w letnie upalne dni warto wypróbować nas przepis i przygotować na obiad zabielaną zupę wiśniową z makaronem - pyszną, wonną i bardzo mało pracochłonną.

SKŁADNIKI

  • 300 g wiśni
  • 3 szklanki wody
  • 3 łyżki cukru lub ksylitolu
  • płaska łyżeczka soli
  • kawałek kory cynamonu
  • 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 18% lub 30%
  • płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • ulubiony makaron

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wiśnie umyć, osączyć i wydrylować. Wrzucić do garnka wraz z cukrem lub jego zamiennikiem, solą i cynamonem, zalać wrzątkiem i gotować ok.10 minut, starając się nie rozgotować owoców.
  • W tym czasie należy ugotować makaron.
  • Śmietankę roztrzepać w małym garnuszku ze skrobią ziemniaczaną, mieszając dodać do garnka z zupą, zagotować całość i trochę wystudzić. Podawać z makaronem.
Wiśnie – dlaczego warto je jeść? Co zrobić z wiśni?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej