Zupa musztardowa: przepis na holenderską zupę z musztardą
2022-11-02

łatwy
20 min
4
Zupa musztardowa z Holandii jest pikantna i po prostu pyszna. Jeśli podasz zupę musztardową z bagietką stanie się pożywnym posiłkiem w środku dnia lub na jego zakończenie. Holenderska zupa z musztardą smakuje wszystkim, wypróbuj ją także ty!
SKŁADNIKI
- 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego
- 2 łyżki musztardy stołowej lub sarepskiej dla wielbicieli pikantnych dań
- 2 łyżki musztardy gruboziarnistej
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 150-200 g bekonu lub wędzonego boczku
- kilka łyżek tartego żółtego sera
- 1 por (tylko biała część) lub 3 szalotki lub 1 średnia cebula
- 1 czubata łyżka kwaśnej śmietany 18% (można więcej do smaku)
- siekany szczypiorek
- cukier i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bekon lub boczek pokroić w kostkę.
- Pora (szalotkę lub cebulę) drobno posiekać.
- Bekon podsmażyć na chrupko.
- W garnku rozpuścić masło, wrzucić por i zeszklić. Dodać mąkę, wymieszać i podsmażać 2-3 minuty mieszając. Zalać bulionem. Lekko podgotować.
- Do garnka dodać obie musztardy i dokładnie wymieszać mątewką lub trzepaczką. Doprawić śmietaną, ewentualnie cukrem i pieprzem.
- Zupę musztardową podawać na gorąco: w misce układać tarty ser, zalać zupą, posypać bekonem i szczypiorkiem.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Zobacz także: Właściwości zdrowotne musztardy. Dlaczego warto jeść musztardę - nie tylko po obiedzie [WIDEO]