Zupa musztardowa: przepis na holenderską zupę z musztardą

2022-11-02
Zupa musztardowa: przepis na holenderską zupę z musztardą
Autor: Shutterstock, Shutterstock Zupa musztardowa jest pikantna i smaczna
łatwy
20 min
4

Zupa musztardowa z Holandii jest pikantna i po prostu pyszna. Jeśli podasz zupę musztardową z bagietką stanie się pożywnym posiłkiem w środku dnia lub na jego zakończenie. Holenderska zupa z musztardą  smakuje wszystkim, wypróbuj ją także ty!

SKŁADNIKI

  • 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 2 łyżki musztardy stołowej lub sarepskiej dla wielbicieli pikantnych dań
  • 2 łyżki musztardy gruboziarnistej
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 150-200 g bekonu lub wędzonego boczku
  • kilka łyżek tartego żółtego sera
  • 1 por (tylko biała część) lub 3 szalotki lub 1 średnia cebula
  • 1 czubata łyżka kwaśnej śmietany 18% (można więcej do smaku)
  • siekany szczypiorek
  • cukier i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bekon lub boczek pokroić w kostkę.
  • Pora (szalotkę lub cebulę) drobno posiekać.
  • Bekon podsmażyć na chrupko.
  • W garnku rozpuścić masło, wrzucić por i zeszklić. Dodać mąkę, wymieszać i podsmażać 2-3 minuty mieszając. Zalać bulionem. Lekko podgotować.
  • Do garnka dodać obie musztardy i dokładnie wymieszać mątewką lub trzepaczką. Doprawić śmietaną, ewentualnie cukrem i pieprzem.
  • Zupę musztardową podawać na gorąco: w misce układać tarty ser, zalać zupą, posypać bekonem i szczypiorkiem.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne

Zobacz także: Właściwości zdrowotne musztardy. Dlaczego warto jeść musztardę - nie tylko po obiedzie [WIDEO]

Redakcja
więcej