Zimna zupa śledziowa z gorącymi ziemniakami: łatwy przepis na tradycyjne danie
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Zimna zupa śledziowa z gorącymi ziemniakami to tradycyjne danie postne. Zupa śledziowa jest daniem kuchni niemieckiej. Dlatego popularna jest w tych regionach, gdzie mieszał się żywioł polski z niemieckim. Dlaczego zimna zupa? Solone śledzie pod wpływem ciepła rozpuszczają się jak lody na wiosnę... Polecam to proste danie o wyrafinowanym smaku.
SKŁADNIKI
- 4 płaty śledzia solonego, jeżeli zachodzi potrzeba to można go wcześniej wymoczyć. (Jak moczyć śledzie? Sprawdź TUTAJ.)
- 2 cebule
- 2 ogórki konserwowe
- 500 ml śmietany 30%
- 8 ziemniaków średniej wielkości, po 2 na osobę
- Zalewa: 3 szklanki wrzątku
- ½ szklanki octu
- 10 ziarenek pieprzu
- 7 ziarenek ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- sól do smaku
- koperek do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zagotuj wodę z przyprawami, pod koniec wlej ocet. Wystudź wywar.
- Śledzie pokrój na kawałki i przełóż do zamykanego naczynia.
- Cebule pokrój w piórka, sparz wrzątkiem, wystudź i dodaj do śledzi.
- Ogórki przekrój wzdłuż na pół i pokrój na półplasterki.
- Wszystko zalej marynatą, przykryj i wstaw do lodówki na 12 godzin.
- Po tym czasie przelej wszystko do garnka. Wlej śmietanę. Wymieszaj.
- Ziemniaki obierz i ugotuj.
- Zimną zupę śledziową udekorowaną koperkiem podawaj z gorącymi ziemniakami.
Moczenie śledzi: jak namoczyć śledzie?